Captură record: rechin Mako de 600 kg (video)

Home « Pescuit « Inedit

Captură demnă de Cartea Recordurilor în Statele Unite ale Amercii! Un pescar nonconformist a reușit să prindă, probabil, unul dintre cei mai mari rechini din lume. Rechinul este din specia Mako, a fost capturat în data de 3 iunie în Texas și valorează nu mai puțin de 1.221 de lire sterline. În cele câteva zile de la prinderea acestuia, pescarul, Jason Johnston, a devenit o celebritate în SUA, oferind interviuri pentru posturi mari de televiziune precum CNN.

Însă, odată cu celebritatea a cunoscut și reversul medaliei: reprezentanții mai multor asociații pentru proiecția animalelor acuză că gestul omului de a păstra captura ar putea afecta fauna locală. Johnston locuiește în Texas și are o experiență de peste 25 de ani în industria de vânătoare. Cu toate acestea, norocul pare să-i fi surâs în timpul filmărilor pentru serialul „Jim Shockey e Profesioniști”, un spectacol de vânătoare difuzat pe canalul liber al prietenului săi Corey. Iar rechinul l-a luat total pe neașteptate. Bineînțeles, toată acțiunea a fost filmată de colegii lui de emisiune, iar clipul a făcut înconjurul lumii în mai puțin de o săptămână, aducându-i pescarului o faimă instantanee!

Luptă de două ore și jumătate

„Sunt prieten cu Corey de peste 10 ani, iar el m-a invitat să merg la pescuit, în timp ce filmau unul din episoade. Am fost reținut la început întrucât eu sunt un vânător, nu un pescar. Însă Corey a insistat iar eu mi-am spus: cât de greu poate fi?” spune Johnston. Însă lucrurile nu au decurs cu atâta lejeritate cu cât își povestește pescarul experiența!

Johnston a declarat ca lupta a fost crâncenă, întrucât rechinul are în jur de 600 de kilograme, iar forța cu care se zbătea în apă este peste puterile pescarului, luat pe nepregătite. Rechinul a fost capturat și urcat la bordul navei cu ajutorul colegilor lui și a echipei de filmare. Oficial, rechinul a fost capturat după două ore și jumătate de luptă, cu ajutorul unui harpon. Când acesta a rămas fără suflare, unul dintre pescarii aflați în barcă s-a scufundat lângă rechin pentru a-l lega cu sfoară.

A fost un moment în care adrenalina atinsese cote maxime, iar uimirea era atât de mare încât nici nu realizau ce se întâmplă, spune unul dintre cei aflați la bordul navei. Povestea a făcut înconjurul lumii, iar pescarii cu experiență s-au arătat fascinați de norocul lui Jason Johnston, care a devenit o celebritate peste noapte datorită rechinului rătăcitor.

Cu toate că a stârnit o mulțime de curiozități, acesta refuză să dea detalii în ceea ce privește transportul rechinului de pe mare, în locuința unui bun prieten de-al său bunul, Kent Williams, specialist în pescuit. Videoclipul cu rechinul capturat a fost postat de pescari pe Youtube și, la o săptămână de la publicare, a depășit 16.000 de vizite. Lucru care a stârnit furia reprezentanților multor ascociații destinate protecției animalelor, care susțin că nu este normal să ucizi o specie așa de rară datorită dimensiunii uriașe. Voi ce părere aveți?

Gina Rotaru

Foto: www.fieldandstream.com

 

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement