Adancuri periculoase

Home « Pescuit « Inedit
Știm cu toții că animalele sunt mai numeroase decât oamenii, iar cercetătorii spun că zilnic apar noi specii de animale cu caracteristici fizice uimitoare. În mediul uscat, oamenii sunt cei care dețin controlul, însă în adâncuri, lucrurile se schimbă. Marea ne rezervă multe mistere și ascunde ființe periculoase pe care nu toți le cunoaștem. Unele dintre acestea sunt meduzele, rechinul-tigru, peștele-piatră, peștele pufos, șarpele de mare, peștele leu, pisica de mare, peștii-șarpe. Pe lângă ele mai sunt o mulțime, însă noi vă prezentăm doar câteva mai importante. Dacă pasiunea dumneavoastră este înotatul, scufundatul sau orice alt sport care implică o acțiune în largul mării, ar trebui să vă feriți de ele.

Meduzele sunt de diferite tipuri, de la cea australiană care ajunge la 12 tentacule, fiecare de patru metri și jumătate, cu înțepătura care te poate ucide în 30 de minute, până la cea portugheză a cărei înțepături este atât de dureroasă încât ai senzația că te-a lovit un fulger.

Rechinul-tigru este mult mai periculos decât bine-cunoscutul rechin alb. Cu o lungime de cinci metri și o tonă în greutate, acesta mănâncă aproape orice, de la pește, foci, păsări, alți rechini, delfini, până la plăcuțe de înmatriculare și alte fiare căzute prin apă și chiar oameni.

Peștele-piatră nu atacă, ci stă pe fundul apei, așteptând să calci pe el. Este cel mai veninos pește din lume și un maestru al deghizării: se folosește de spini ca un mecanism de apărare în fața prădătorilor. Veninul lui produce o paralizie temporară și poate duce la moartea persoanei în lipsa unui tratament.

Peștele pufos conține o substanță asemănătoare cu cianura și este folosit drept delicatesă de bucătari, însă aceștia pot da greș în preparare. Nu e nevoie să fii în apă pentru a te omorî. Cercetătorii spun că peștele pufos poate salva chiar și vieți, conținând substanțe care intră în componenta unui tratament pentru dependenții de heroină.

Peștele leu nu este agresiv cât timp nu este chinuit. Pasionații de pești îl țin în acvariu datorită coloritului, însă mulți nu știu că prin țepii lui curge un lichid veninos, iar înțepătura provoacă migrene, stare de vomă și probleme respiratorii. Multe dintre victime au anunțat că au simțit furnicături în corp săptămâni întregi după incident.

Pisica de mare a devenit celebră după ce l-a omorât pe Steve Irwin. Acest animal marin este responabil de moartea prezentatorului de la Discovery din anul 2006. Coada să se întărește atunci când viețuitoarea se simte amenințată și acționează ca un cuțit plin de venin mortal pentru prădători. Toxina din venin provoacă dureri îngrozitoare și în final duce la oprirea inimii și la sotp respirator. Ele nu atacă oamenii, doar dacă se simt amenințate.

Peștii-șarpe arată cu adevărat grotesc. Cu corpul unui șarpe, dinții ascuțiți și maxilare puternice, acest animal are o înfățișare îngrozitoare care parcă îți spune să stai departe. Pot ajunge la 2 metri și jumătate lungime și produc răni inimaginabile. Vestea bună este că aceștia mușcă doar dacă se simt amenințați sau din greșeală. Dacă îți place să faci scufundări, va trebui să fii atent la găurile suspecte din roci deoarece acolo le place să se ascundă pe timpul zilei. Vânează doar noaptea și mănâncă orice prind. 

Sursa foto: queeniechamber.wordpress.com
Narcisa Morariu
Publicat in: septembrie 2014
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement