Tezaurul lumii zace in adancuri

Home « Pescuit « Comori

Din cele mai vechi timpuri, comorile care zac pe fuldul mărilor şi al oceanelor au acaparat mulţi dornici să se îmbogăţească. Fie că au plecat în aventura vieţii lui, fie doar au visat la ele, comorile din adâncuri continuă să fascineze şi astăzi, multe dintre ele fiind încă nedescoperite.

Certitudinea că adâncurile abundă în comori este dată de nestematele scoase la suprafaţă. Una dintre comorile care depun mărturie în cazul veridicităţii lor este cea descoperită de scafandrii în epava unui galion spaniol scufundat în apropiere de coastele Floridei.

Cel mai valoros obiect găsit a fost un instrument din aur masiv folosit pentru curăţarea dinţilor şi a urechilor, obiect a cărui valoare este estimată la circa 100.000 de dolari. Pe lângă acesta, scafandrii au mai adus la suprafaţă piese de ceramică, chei şi piese de metal folosite pentru asamblarea scândurilor. Dar şi lanţuri, bijuteri şi lingouri de aur, tezaurul fiind estimat la aproximativ 2 milioane de dolari.

Deşi căutarea vasului "Santa Margarita", scufundat în 1622, a început de mai bine de 25 de ani, cea mai mare parte a comorii pe care o transporta a fost găsită în 2007.

Cu toate acestea, arheologii sunt convinşi că încărcătura galionului era mult mai mare şi că multe dintre obiectele valoaroase încă zac pe fundul oceanului.

Un alt exemplu este cazul unei companii care a curăţat şi amenajat o porţiune din ţărmul Namibiei, astfel încât să poată carta şi prospecta zona în căutare de diamante. Însă, în loc de diamante, s-au descoperit lingouri de cupru, apoi, datorită continuării săpăturilor, s-a găsit o navă de origine portugheză, scufundată cel mai probabil în timpul unei furtuni acum aproximativ 500 de ani.

După descoperirea epavei, arheologii au trecut la inventarierea obiectelor descoperite la bordul epavei. Aşa s-au identificat numeroase monede portugheze şi spaniole care datau din perioada anilor 1400-1500. De asemenea, alături de o impresionantă cantitate de monede din aur şi argint, au fost descoperiţi peste 50 de fildeşi de elefanţi.

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com

 

Publicat in: septembrie 2013
Etichete pentru acest articol: comori, comori din adancuri, lingouri, mare, oceane
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement