Speciile „Lumii pierdute” în adâncuri (foto)

Home « Pescuit « Comori

O „lume pierdută” de specii marine ciudate a fost descoperită în adâncurile întunecate ale Antarcticii. Cercetătorii au găsit „cuibul” unor noi specii de animale marine, care supraviețuiesc în izvoarele hidrotermale din oceanul Antarctic. Printre ele se află lipitori, crabi, anemone și chiar o caracatiță, iar marea majoritate dintre ele sunt albe sau incolore... Este prima oară după secole întregi, când cercetători descoperă existența unei noi lumi. O lume subacvatică a întunericului, plină de viață!

Decoperirea s-a realizat cu ajutorul unui sumersibil robot, care a reușit să filmeze noile specii, la adâncimi de 7875 de picioare (2.400 de metri). Studiul s-a realizat la aproximativ 3200 km la est de vârful sudic al Americii de Sud. Și, potrivit cercetătorilor, zona este un oraș de adâncime cu totul nou. El adăpostește cele mai fascinante forme de viață care s-au văzut vreodată în oceanele lumii, spune biologul marin Jon Copley, de la Universitatea din Southampton, din Regatul Unit.

Așezare ciudată!

Acești noi crabi yeti (albi) se comportă precum un mușuroi de furnici. Se adăpostesc unii peste alții, formând grămezi. Crabii Yeti (albi) de sex masculin, decoperiți recent, sunt mai mari și stau foarte aproape de orificiile de ventilație, pentru a se hrăni cu bacteriile emise de acestea. Femelele crabi yeti formează comunități la o distanță mai mare de izvoroarele termale cu ape reci, pentru a proteja embrioni, cu ajutorul căptușelii existente pe burțile lor. Temperatura apei în apropierea aerisirilor izvoarelor este egală cu cea a apelor de la tropice.

Anemone roz

Este o nouă specie, iar unele dintre ele sunt surprinzător de mari. De obicei, anemonele sunt cât palma unui om. Ca și alte anemone, ele se hrănesc, probabil, prin capturarea insectelor plimbate de aerul din apă. Această specie trăiește la peste 2.000 de metri adâncime și este de o frumusețe rară! Florile sale sunt roz pal, iar „frunzele” sunt transparente.

Octopusul fantomă

Una dintre cele mai rare caracatițe, care atinge 0.6 de metri lungime. Are patru tentacule în spate, precum un stufăriș, și alte patru în față, unite de piele. Spre uimirea cercetătorilor, această specie s-a dovedit a fi extrem de rapidă. Culoarea ei este apropiată de gri spălăcit, iar chipul pare destul de prietenos. Ochii îi sunt mari și negri.

O anemonă tenace

O anemonă anonimă cu tentacule trăiește la limita orificiilor cu apă caldă. Temperatura medie a apelor din Antarctica plutește jurul valorii – 1.5 grade Celsius. Anemona tenace s-a dezvoltat surprinzător, ținând cont de poziția în care se află. Aparent, îți prinde hrana, nu cu floarea, ci cu ajutorul tentaculelor lungi.

Specii de-a dreptul impresionante, pe care oamenii de ștință vor începe să le studieze în amănunt. Motiv pentru care cercetătorii vor continua scufundările și documentarea pentru depistarea unor noi animale din „lumea pierdută” în adâncuri. Însă, până la noi informații, avem o galerie foto de toată frumusețea. Enjoy!

Gina Rotaru

Foto: news.nationalgeographic.com

Publicat in: decembrie 2012
Etichete pentru acest articol: crabi, crabi albi, expeditie subacvatica, pesti, specii de pesti, submarin
Inapoi la categoria «« Pescuit

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement