Specii marine pe cale de dispariție (foto)

Home « Pescuit « Comori

Ecosistemul Pământului este format din animale și plante interdependente, care constituie o rețea complexă de viață. Astfel că dispariția unei singure specii poate afecta întregul sistem biologic și viață în general. Din nefericire, dispariția nenaturală fără precedent a multor specii marine, precum mamifere, broaște țestoase și pești, a pus în pericol funcționalitatea ecosistemului, cauzând probleme ecologice de mare intensitate. Motivele apariției unei astfel de amenințări la adresa vieții marine sunt variate, multe dintre ele pornind de la comportamentul uman și a activităților iraționale ale acestora.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) enumeră trei sute șaizeci și opt specii marine, care sunt fie vurnerabile, fie în pericol de dispariție. Unele dintre aceste specii pe cale de dispariție sunt enumerate mai jos. Aruncați o privire:

1. Țestoasele Hawksbill (Eretmochelys imbrica)

Descoperită în regiunile tropicale ale tuturor oceanelor, golfurilor și mărilor lumii, populația acestei specii de broască țestoasă de mare a scăzut cu 80% în ultimul secol, după cum arată cele mai recente estimări IUCN. Țestoasele Hawksbill au fost ucise fără milă o lungă perioadă de timp, fiind foarte bine vândute în cadrul comerțului turistic, în special în regiunile tropicale, pentru carne și carapace. Chiar dacă în multe țări recoltarea ouălor țestoaselor Hawksbill este interzisă, această practică nu a putut fi oprită complet. Scăderea populației a fost cauzată, de asemenea, ca urmare a degradării unor specii de corali, cu care țestoasele Hawksbill se hrănesc.

2. Foca Steller (Eumetopias jubatus)

Fără doar și poate este cel mai mare membru al familiei Otariid și al patrulea ca mărime dintre toate speciile de focă. Focile Steller pot fi întâlnite în apele reci de pe coasta Pacificului de Nord. Însă într-un număr din ce în ce mai mic. Din 1960 până în prezent, populația a scăzut cu mai mult de 60%, din cauza amenințărilor naturale și umane. Viața lor este pusă în pericol de balenele ucigașe, de pescarii din Alaska și de canadieni, ele fiind comercializate pentru carne, ulei, piei și alte subproduse extrem de căutate datorită calității lor.

3. Rechinul Hammerhead (Sphyrna mokarran)

Descoperit în regiunile tropicale ale oceanelor din jurul lumii, rechinii Hammerhead sunt vânați pentru capul lor în formă de ciocan. Procesul capturării unui rechin este înfricoșător. Pescarii trag rechinul la bord și îi taie înotătoarele în timp ce acesta încă respiră. Rechinul este legat de cap și atârnat de un stâlp, apoi lăsat să sângereze până la moarte. Cu toate că există o interdicție impusă de lege asupra îndepărtării înotătoarelor rechinilor în multe țări, pescarii nu țin cont de nimic. Sistemul de recoltare ilegală funcționează în mod eficient în Asia, unde prețul rechinilor Hammerhead este destul de piperat. Lucru ce pune în pericol supraviețuirea acestei specii marine.

4. Delfinul Vaquita (Phoeocna sinus)

Un locuitor al apelor de mică adâncime, lângă malurile cu ape tulburi ale Peninsulei Baja din Mexic, Vaquita este cea mai mică și mai amenințată cetacee din lume. Folosirea pe scară largă a plasei de pescuit a pus în primejdie această specie marină. Populația ei a suferit, din 1940 până în prezent, o scădere treptată a populației. Anual, 15% din delfinili Vaquita mor, în prezent existând doar 500-600 de exemplare în toată lumea.

Gina Rotaru

Sursa: www.marineinsight.com

Publicat in: septembrie 2012
Inapoi la categoria «« Pescuit

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement