România, bogată în sturioni pentru caviar

Home « Pescuit « Comori

România și Bulgaria se bucură de cea mai mare populație de sturioni pentru caviar din întreaga Uniune Europeană! Este anunțul făcut de World Wild Found prin datele oferite presei marți, în cadrul unei conferințe de presă dedicată lansării unui nou proiect: „Protejaţi sturionii, cel mai valoros dar al naturii”. Anunțul aduce o doză de optimism României în ceea ce privește comerțul de caviar, unul dintre cele mai costisitoare preparate din lume.

România şi Bulgaria erau cei mai importanţi exportatori de caviar provenit de la sturionii sălbatici din zona Dunării. Acum, după o bună perioadă de timp, în care specia a fost protezată, World Wild Found a anunțat că cele două țări dețin cea mai mare populaţie naturală la această specie din Uniunea Europeană. Prohibiția de sturion a fost introdusă în România în 2006, iar în Bulgaria în 2011. La ora actruală, mulți pescari din Delta Dunării prins sturioni și nu îi eliberează, în ciuda interdicției. Motivul: mulți nu consideră că pescuitul de sturioni este un pericol pentru rezervația naturală din detla Dunării.

Sturionii singurii peşti care furnizează caviarul autentic

Cei mai mari importatori de caviar, la nivel mondial, sunt în Europa, Franţa şi Germania. Uniunea Europeană, Statele Unite şi Elveţia domină piaţa, cu 81% din totalul importurilor provenite din comerţul legal internaţional. Potrivit Raportului realizat de World Wild Found (WWF), care se numește „Comerţul ilegal cu caviar în Bulgaria şi România”, 83% dintre pescarii de pe Dunăre şi din Delta Dunării cred că pescuitul de sturioni nu este o amenințare la dispariția speciei. Cu toate acestea, o bună parte dintre ei (67%) sunt de părere că numărul acestora sunt într-o continuă scădere din cauza acestor activități.

Potrivit acestora, peste 60% dintre pescari nu eliberează sturionii după ce i-au capturat, în ciuda constrângerilor legii. Foarte puțini dintre ei optează pentru anunțarea braconierilor când văd astfel de fenomene, marea majoritate susținând că denunțarea lor ar fi inutilă. Lucru ce arată o neîncredere puternică în autorități. Cu toate că România deține una dintre cele mai mari rezervații naturale de sturioni pentru caviar, autoritățile continuă să-și facă griji în ceea ce privește riscul major de scădere a numărului lor. Motiv pentru care susțin în continuare interdicțiile privind pescuitul și păstrarea sturionului după, eventuala, capturare.

Prin proiectul Life plus, WWF România se gândește ca până în 2015 să reușească să creeze condiții viabile de creștere a populației de sturioni în Delta Dunării cu ajutorul proiectului Life plus șia unei colaborări între autoritățile competente și pescari. Sturionii sunt singurii peşti care furnizează caviarul autentic. La maturitate, dimensiunea acestora poate fi de mărimea unui autobuz iar greutatea poate ajunge chiar și la 1.500 de kilograme.

Gina R.

Foto: infomedia.e-4com.info

Publicat in: iunie 2013
Etichete pentru acest articol: caviar, Caviar Romania, icre sturion, sturioni
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement