Peștele stafie al Pacificului (video)

Home « Pescuit « Comori

De la pești diamant și delicatese culinare, trecem la o minune a nauturii: peștele cu capul transparent. Nu este allien și nici nu mănâncă oameni, însă poate fi destul de înspăimântători dacă-l privești de aproape. Este vorba despre micuțul Barreleye, un pește care trăiește în Oceanul Pacific, la aproape 600 de metri adâncime. Are capul ca o cabină de pilotaj, ochii-butoi, de culoare verde, și doar 15 centimetri lungime. O specie pe cât de ciudată, pe atât de atractivă pentru cercetători.

Specimenul este cunoscut și sub numele de „Peștele Stafie” și a fost descoperit în viață, în adâncul apelor din Coasta Centrală a Californiei, de Institutul de Cercetare Marină Monterey Bay Aquarium (MBARI). Barreleye (Macropinna microstoma) este o specie care se regăsește în cărțile vechi de biologie marină, el fiind văzut în realitate cu rare ocazii, dar de fiecare dată mort în plasele pescarilor. Ei bine, iată că cercetătorii marini au reușit să îl admire viu, în mediul său natural.

Mod de viață

Chiar dacă specia a fost găsită în viață în Oceanul Pacific, cercetătorii susțin că s-au mai găsit câteva specii și în apele tropicale temperate din Oceanul Atlantic, Oaceanul Pacific și Oceanul Indian. Barreleyes locuiesc adâncimi moderate, de aproximativ 400-600 de metri. Sunt specii de pești solitare și nu supraviețuiesc migrațiilor. Marea majoritate a peștilor Barreleyes trăiesc la adâncimi de 600 de metri, unde temperatura apelor atinge valoarea de 8 grade. Acesta este mediul cel mai prielnic lor, pentru împerechere. Barreleyes se înmulțesc prin ouă icre.

Corpuri mari, organe mici!

Barreleye are dimensiuni între 20 și 50 de centimetri! Bilele verzi care se pot vedea în partea din față a peștelui Barreleye nu sunt ochii, ci organele de miros. Cele gri, în forme rotunde, aflate sub cupolele verzi, sunt ochii care pot filtra lumina. În imagine ochii sunt întreptați în sus, pentru a vedea mai bine prada de deasupra, în întunericul adâncimii oceanice.

Deoarece ochii sunt tuburile în poziție verticală, Barreleye poate privi și în sus, însă cu ceva mai mult effort, spun specialiștii. Cu toate acestea, cea mai clară imagine o are atunci când privește în linie dreaptă. Motivul? Oamenii de ștință au depistat că ochii unui Barreleye poate pivota precum un binoclu, pentru a vedea de la apropiere sau la mare distanță.

Cu ce se hrănesc?

Ochii binoclu îi ajută să zărească hrana de la metri distanță, dându-i suficient timp să acționeze. Aceste specii de pești se hrănesc cu viețuitoare mici din zooplancton, precum copepode, crustacee și alte specii pelagice. Lentila verde, aflată deasupra fiecărui senzor de miros (perlele verzi), identifică rapid cea mai mică sclipire. Fie ea provenită de la solzii peștilor sau de la ochii supraviețuitoarelor de mici dimensiuni.

Acesta este și motivul pentru care își depistează rapid hrana, reușind totodată să o urmărească fără prea mare dificultate. Iar acest lucru îl cataloghează ca fiind unul dintre cele mai ciuda specii de pești depistate de cercetători. Curios cum arată? Ți-am pregătit o galerie foto, de-a dreptul savuroasă.

Gina Rotaru

Foto: news.nationalgeographic.com

 

Publicat in: noiembrie 2012
Etichete pentru acest articol: pescuit, pesti ciudati, pesti Pacific, pirahna, specii de peste
Inapoi la categoria «« Pescuit

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement