Ce ştii despre arheologia marină?

Home « Pescuit « Comori

Arheologia, aşa cum ştim deja cu toţii, este stiinţa care se ocupă cu studierea civilizaţiilor umane din cele mai vechi timpuri, prin excavarea obiectelor şi rămăşiţelor antropologice. Rămăşiţe care pot determina care a fost desfăşurarea unui eveniment sau altul din trecut. Arheologica marină are exact acelaşi obiect de activitate, numai că toată treaba se petrece... pe fundul mărilor.

Arheologia marina este un domeniu foarte vast, din moment ce implică analiza şi procesarea unor infomaţii ţinând întotdeauna cont de doi factori principali: timpul şi apa. De asemenea, conservarea sit-urilor arheologice subacvatice este un element critic în desfăşurarea activităţii de arheolog marin; apa mărilor şi oceanelor, precum şi curenţii puternici, pot afecta serios un sit, ceea ce face munca arheologilor subacvatici cu mult mai dificilă decât cea a unui arheolog clasic.

De la vase antice, la podoabe marine

De-a lungul anilor au avut loc câteva restaurări şi excavaţii realizate cu succes de către arheologii marini şi care au ajutat lumea să vadă expoziţii uimitoare: de la vase antice, la statui, podoabe şi arme, corăbii etc – fumuseţi necunoscute lumii noastre şi care ar fi putu zace îngropate pentru totdeauna pe fundul mărilor şi oceanelor. În plus faţă de dezgroparea resturilor de nave scufundate şi a altor vestigii, arheologii marini urmăresc, în genere, să poată aduce la lumină oraşe şi civilizaţii care au fost uitate pe fundul apelor pentru sute sau chiar mii de ani.

Infinitatea de opţiuni pe care un arheolog marin o are atunci când submersează este principalul motiv pentru care, pe bună dreptate, activitatea aceasta este conisderată unică în lume. Fiind similară în multe aspecte cu arheologia terestră, cea marină implică, de asemenea, deplasarea către diferite zone exotice pentru a scoate la lumină structuri şi creaţii umane uimitoare.

Locuri exotice subacvatice

Singura diferenţă principală dintre cele două este aceea că arheologia marină implică locaţii exotice... subacvatice, care îi vor oferi arheologului o satisfacţie cu totul şi cu totul aparte faţă de cea oferită de arheologia clasică. Însă, în timp ce un program arheologic oferă atât de multă satisfacţie celor care îl practică, trebuie înţeles de asemenea că există o serie de provocări şi dificultăţi pe care un arheolog le poate întâmpina în activitatea sa. Iar când vine vorba de arheologia marină, trebuie ştiut că există o serie de factori ce pot împiedica un arheolog marin în a-şi desfăşura activitatea subacvatică.

Hazardurile naturale, precum cutremurele subacvatice sau, în unele cazuri, creaturi subacvatice cum ar fi rechinii, pot fi foarte dăunătoare procesului de desfăşurare a activităţii de arheologie marină. Astfel, un arheolog marin trebuie să fie precaut atunci când încearcă să excaveze după un vestigiu preţios care se află afundat în pământul de pe fundul mării, căci şi la cea mai mică eroare, obiectul poate fi pierdut pentru totdeauna, privând generaţiile viitoare de potenţialul pe care descoperirea respectivului obiect o poate avea.

Analiza epavelor subacvatice

Epavele care zac de zeci sau sute de ani pe fundul marilor ape necesită o îndemânare de specialist pe care numai un astfel de arheolog o poate aduce, din cauza faptului că multe dintre aceste corăbii scufundate au fost construite din lemn, iar lemnul aflat sub apă pentru timp îndelungat este extrem de fragil, dacă nu chiar perisabil. De aceea, este important ca un arheolog marin profesionist ia toate măsurile tehnice şi ştiinţifice posibile, ţinând cont de materialul din care nava a fost construită, de adâncimea la care epava se află, de poziţia în care aceasta s-a scufundat şi de curenţii de apă care pot şubrezi la cea mai mică mişcare preţioasa comoară scufundată.

Epave precum celebrul Titanic sau Mary Rose, nave care au făcut şi încă fac istorie, sunt doar două simple exemple dintre zecile de astfel de epave care au fost recuperate pe de fundul oceanelor în proporţii remarcabile, pentru a fi expuse publicului larg din zilele noastre. Aceste două importante descoperiri sunt exemple despre cât de important şi relevant poate fi un program de arheologie marină în timpurile noastre moderne.

Autor: Gabriel Ban

Sursa foto: wikipedia.org

Publicat in: decembrie 2012
Etichete pentru acest articol: argeologie, argeologie marina, epave, scuba diving, submarine
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement