Balena albastră, un gigant pe cale de dispariție (video)

Home « Pescuit « Comori

Balena albastră este cel mai mare animal care ar fi trăit vreodată pe Pământ! Greutatea ei a depășit-o și pe cea a celui mai mare dinozaur din lume. În ciuda aspectului gigant, balena albastră nu este rea, nu atacă în mod intenționat și are o viață destul de liniștită. Însă, pentru mai multă spectaculozitate, unii regizori de film i-au deformat un pic personalitatea. Cum e ea de fapt și câte mai trăiesc la ora actuală în apele lumii?

Balena albastră are o culoare gri-albăstruie, trupul lung și zvelt și se găsește în trei subspecii care trăiesc în funcție de caracteristici în Oceanul Antarctic, Atlanticul de Nord, Pacificul de Nord, Oceanul Indian și Pacificul de Sud. Balenele albastre au fost vânate de-a lungul timpului pentru piele, grăsime și carne într-un număr foarte mare. Populația lor a scăzut dramatic de la peste 230.000 în Antarctica, la aproximativ 12.000 în întreaga lume. Motiv pentru care autorităție pentru protecția animalelor au interzis vânarea acestora din 1966. Astfel, la ora actuală vânătoarea de balene albastre, dar și ale surorilor ei, este complet interzisă.

Balene albastre, mamifere singuratice

Unele balene albastre din Atlanticul de Nord și din Pacificul de Nord lansează un surprinzător jet de apă de până la 12 metri atunci când respiră, iar altele își ridică vârful cozii atunci când se scufundă. Ele pot atinge viteze de 50 km/h pe distanțe scurte. Însă acest lucru se face cel mai adesea atunci cât interacționează cu alte balene. Când se hrănesc ele înoată cu o viteză de aproximativ cinci kilometri pe oră. Cât despre sociabilitate, balenele albastre sunt mamifere destul de retrase. Ele nu trăiesc în grupuri precum balenele Beluga. De multe ori trăiesc singure sau alături de un partener. Pot fi întâlnire grupuri de câte 50 doar în zonele unde se găsește hrană din abundență. În rest, duc o viață destul de singuratică.

3.600 3.600 kilograme de mâncare... pe zi

O balenă albastră ajunsă la maturitate mănâncă într-o singură zi până la 40 de milioane de crustacee, numite și krill. Acest lucru înseamnă aproximativ 3.600 kilograme de mâncare într-o singură zi. Balenele albastre obișnuiesc să mănânce în timpul zilei la adâncimi de peste 100 metri și stau sub apă în jur de 10 minute. Ele se hrănesc la suprafață doar noaptea. De asemenea, balenele albastre mănâncă ocazional și pești mici, crustacei și cefalopode, pe care le înghit odată cu krillul.

Gina R.

Foto: inappropriatebunny.com

Publicat in: iulie 2013
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement