Vremea extrema

Home « Meteo « Meteo

Este clar, uitându-ne la înregistrările istorice, că lumea a asistat dintotdeauna la evenimente meteorologice extreme şi climatologii ne spun că ar trebui să ne aşteptăm la a experimenta mult mai multe în următoarea perioadă.

Între timp, haideţi să aruncăm o privire asupra câtorva exemple aleatorii ale fenomelor meteo extreme din secolul trecut şi din prezent:

 

În luna septembrie a anului 1900, un uragan însoţit de un val de furtună de 6 metri a lovit Galveston din Texas. La momentul respectiv, Galveston avea o populaţie de 37.000 şi aproximativ 20% şi-au pierdut viaţa. La preţurile de astăzi, pagubele materiale ar fi de 700 milioane de dolari.

 

Între octombrie 1923 şi aprilie 1924, în oraşul Marble Bar (Australia de Vest), timp de 160 de zile consecutive, temperatura a depăşit 37,8 ° C (100 ° F).

 

În 1927, inundaţiile din Mississippi au cauzat moartea a peste 1.000 de americani şi au lăsat fără adăpost 700.000 de localnici.

 

În 1974, Ciclonul Tracy a lovit oraşul Darwin (nordul Australiei), ucigând 71 de persoane şi distrugând mai mult de 70% din clădirile oraşului.

 

În octombrie 1987, cea mai devastatoare furtună a lovit sudul Angliei, provocând 18 decese şi daune pe scară largă. Se aştepta ca astfel de evenimente să se întâmple doar o singură dată în câteva sute de ani, dar trei ani mai târziu, o furtună similară a lovit di nou Marea Britanie.

 

În ianuarie 2002, temperatura din statul australian New South Wales a crescut la 42,9 ° C (109 ° F), adică de 8 ori mai mare decât temperatura medie de vară. A fost suficient de "fierbinte" pentru a ucide 1453 vulpi zburătoare sau lilieci gigant.

 

Uraganul Katrina a lovit sud-estul statului Louisiana la sfârşitul lunii august 2005, fiind cel mai costisitor dezastru natural din istoria Statelor Unite. Cel puţin 1836 de oameni au murit şi 80 % din New Orleans a fost sub apă. Pagubele materiale totale au fost estimate la 81 miliarde de dolari.

 

În iulie 2010, temperaturile din Moscova au ajuns la 39 ° C ( 102 ° F ), pentru prima dată în istorie. Timp de 35 de zile, temperatura a rămas constantă la 30 ° C (86 ° F) şi mai mult de 10.000 de persoane au murit, ca rezultat al condiţiilor toride. De-a lungul acelei veri, incendiile izbucnite au provocat distrugerea a 1,6 milioane de hectare de pământ. Seceta a durat până în august şi 40 % din cantitatea anuală de cereale a ţării a fost compromisă.

 

În aprilie 2011, un alt dezastru extrem a lovit Statele Unite ale Americii. De data aceasta, cel puţin 100 de tornade individuale au "asediat" statele Alabama, Mississippi, Arkansas, Tennessee, Georgia, Louisiana şi Virginia. Cel puţin 310 oameni şi-au pierdut viaţa şi furtunile au provocat daune materiale de miliarde de dolari.


Acestea sunt doar câteva exemple de evenimente meteorologice extreme care au avut loc de-a lungul timpului. Începând cu anul 2000, a existat o serie întreagă de valuri de căldură (vara), îngheţ (iarna), cicloni tropicali, tornade, incendii, inundaţii etc.

Va urma...

 

 

 

Irina B.

sursa foto: un.org

 

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: clima, fenomene extreme, meteo, vreme
Inapoi la categoria «« Meteo

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement