Incalzirea globala, incotro?

Home « Meteo « Meteo

Oamenii au început să se întrebe dacă este sau nu creşterea aparentă a evenimentelor meteorologice extreme o urmare a modificării climatice în lume. Monitorizarea mai amănunţită a vremii şi conştientizarea sporită cu privire la schimbările climatice au făcut ca evenimentele (care, în trecut, ar fi trecut neobservate) să fie acum raportate la scară largă.

Această încălzire poate fi foarte bine o parte a unui proces ciclic natural. Ştim că Pământul experimentează perioade mai calde şi mai reci, dar o analiză ştiinţifică atentă a dovezilor disponibile îi convinge pe oamenii de ştiinţă că aceste schimbări sunt, într-o mare parte, cauzate de activităţile umane şi de gazele cu efect de seră eliberate în atmosfera Pământului.

Având în vedere că fenomenele meteorologice se schimbă, următoarea întrebare care se pune este dacă aceste evenimente climatice extreme sunt un rezultat al acestui fapt sau dacă sunt întâmplătoare.

Răspunsul vine de la Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), care subliniază faptul că anii 1998, 2005 şi 2010 au fost cei mai călduroşi din istorie, marcaţi de vreme şi climă extreme. OMM recunoaşte că, deşi este imposibil să spunem că un anumit eveniment a fost "responsabil" de schimbările climatice, este rezonabil să se anticipeze că magnitudinile, frecvenţa şi durata fenomenelor meteorologice extreme sunt cauzate de concentraţiile crescute de gaze cu efect de seră.

Schimbările climatice sunt considerate inevitabile şi nimeni sau nimic nu poate face ceva în privinţa lor. Oprirea tuturor emisiilor de gaze nu va estompa total încălzirea globală, dar dacă putem reduce cantitatea de gaze cu efect de seră dinn atmosferă, acest lucru va reduce ritmul de încălzire şi va încetini numărul de evenimente climatice extreme.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: americanprogress.org

 

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: fenomene extreme, meteo, OMM, vreme
Inapoi la categoria «« Meteo

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement