Tipuri de peridoc pentru ambarcațiuni

Home « Info « Service

Pentru întreținerea unei ambarcațiuni, transportul și lansarea ei la apă este nevoie de ustensile de calitate, în funcție de mărimea și tipul ei. Marea majoritate a navigatorilor știu asta și optează pentru accesorii și unelte potrivite nevoilor lor, care să le ușureze munca. Dacă însă ești începător sau noul posesor a unei ambarcațiuni de dimensiuni mai mari, atunci nevoia de îndrumare este constantă. Cel puțin la primele acțiuni importante cum ar fi transportul și lansarea ambarcațiunii la apă. Motiv pentru care ne-am îndreptat atenția către construcțiile care ne fac aceste acțiuni mult mai ușor de realizat: peridocul.

În România, nu toate zonele de agrement sau destinate navigației beneficiază de rampe amenajate corespunzător. Iar în aceste cazuri, avem nevoie de peridocuri rezistente și potrivite tipului de ambarcațiune deținut și caracteristicilor acesteia. Cum știi care sunt peridocurile necesare ambarcațiunii tale și de unde le poți procura? Am adunat laolaltă câteva imformații importante care să vă poată îndruma fix spre ceea ce aveți nevoie.

Materiale și greutate

Peridocul este o structură realizată dintr-un material rezistent la apă, care folosește drept platfomă pentru transportul ambarcațiunilor. El poate fi achiziționat în funcție de caracteristicile ambarcațiunii deținute. Pentru folosurea acestuia, proprietarul trebuie să dețină permis de conducere auto categoria B, iar în cazurile în care greutatea lui depășește 750 de kg, pot fi necesare categoriile C și E. Greutatea minimă a unui peridoc poate fi de 600 kg, media este de 800 kg, iar maxima poate ajunge și până la 3.500 kg, cazuri în care peridocul trebuie să fie dotat cu sistem de frânare. În cele mai multe dintre cazuri nu este necesar un peridoc cu o greutate de peste 650 kg, însă dacă vorbim de yachturi de foarte mari dimensiuni, se poate ajunge și la maxima de greutate. Dacă ambarcațiunea are mai puțin de 350 kg, se folosește un peridoc cu minimă de greutate (600 kg), care nu trebuie dotat cu sistem de frânare.

Tipuri de peridocuri pentru ambarcațiuni

Există trei tipuri standard de peridoc, care se potrivesc oricărei ambarcațiuni. Însă, există și cazuri în care ambarcațiunea nu se pliază perfect pe structura peridocului respectiv, moment în care puteți opta pentru peridoc realizat la comandă. Nu este necesară această acțiune, însă, dacă nu sunteți siguri că ambarcațiunea stă în echilibru pe peridocul standard, în timpul transportării ei, atunci este recomandat să optați pentru un peridoc realizat la comandă. În acest mod evitați un accident.

Cele trei tipuri de peridoc standard sunt:
- 750 kg sarcină utilă fără sistem de frânare
- 750 kg sarcină utilă cu sistem de frânare
- 1300 kg sarcină utilă cu sistem de frânare

Prețul acestor peridocuri variază între 1.000 și 1700 de euro, în funcție de model și materialele din care sunt confecționate și pot fi achiziționate de la aproape toate site-urile specializate în ambarcațiuni și navigație. Printre companiile care produc peridoc la comandă se regăsesc Dtsboating.ro, Boats Yacht.ro, Brenderup ș.a.

Gina Rotaru

Foto: www.barcisecond.ro

Publicat in: martie 2013
Etichete pentru acest articol: peridoc, peridoc ambarcatiuni, peridoc barca, tipuri de peridoc
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement