Specii de lemn pentru construcția de caiac

Home « Info « Service

Sporturi pe apă și ambarcațiuni homemade! Două zone care par să se extindă cu rapiditate în România! Tot mai mulți navigatori și pasionați de ambarcațiuni optează pentru ambarcațiuni handmade, realizate chiar de ei înșiși. Este cea mai economică și eficientă metodă de personalizare a unei ambarcațiuni, chiar dacă munca și problemele sunt destul de compeșitoare! Pentru început, marea majoritate optează pentru ambarcațiuni ceva mai ușor de construit după planuri practice, precum caiacul. O ambarcațiune ușoară, care poate fi pentru o persoană sau pentru șase persoane și cu care se navighează cu ușurință. Nu este nevesar permisul de navigație, iar manevrarea caiacului este foarte ușoară, fiind necesare doar câteva tehnici esențiale pentru orice începător.

Însă, cum în România construcțiile handmade de ambarcațiuni nu sunt însă la un nivel internațional, materialele de construcție fie se găsesc foarte greu, fie trebuie comandate de peste hotare, cu adaus la transport. Cum facem să construim un caiac cât mai ieftin cu materiale pe care le putem achiziționa la prețuri rezonabile chiar și din România?Cel mai important material în construcția unui caiac este lemnul! Trebuie să fie rezistent, dar suficient de flexibil cât să-l putem îndoi în forma pe care o dorim. Așadar, am făcut o selecție cu specii de lemn pe care le putem folosi în construcția de caiac.

Metodă de construcție: strip built

Există trei tipuri de lemn care se găsește în România la prețuri rezonabile și poate fi utilizat în construcția de ambarcațiuni precum caiacele: Molid, Larice sau Laricele siberian. Molidul se găsește din abundență și se folosește în construcția de caiace în baghete de aproximativ 20 – 30 cm. Optați pentru materiale ușor fasonate, pe care să le încleiați cu rășină epoxy. Ulterior urmează șlefuitul, chituitul și celelalte detalii pentru a nu pătrunde apa printre îmbinările plăcilor.

Laricele este și mai bun decât molidul întrucât are un conținut mult mai mare de rășină. Tehnica de îmbinare este aceeași ca la molid și se încleiază foarte bine tot cu rășină epoxy. Față de molid, laricele are culoarea roșiatică spre gălbui, fibre dense și multe noduri. Este mai bun ca molidul, dar și prețul este ceva mai piperat. Însă, dacă vizitați mai multe magazine, s-ar putea să îl puteți achiziționa la o sumă convenabilă întrucât prețurile de vânzare diferă. Laricele siberian este foarte rezistent și se folosește, cel mai adesea, la construcția de terase și dușumele. Lemnul poate fi cumpărat de la aproape toate magazinele de construcții de mari dimensiuni. Prețul și mai piperat decât la varianta simplă, însă și calitatea este mai apreciabilă.

Indiferent de lemnul pe care îl achiziționați, trebuie să aveți mare grijă la bucățile cumpărate pentru a nu avea multe noduri la ambarcațiune. Cât despre culoare, după construcție, puteți trata lemnul cu uleiui de protecție care să ofere și o nuanță naturală a ambarcațiunii. Pentru pigmentare puteți folosi un baiț de lemn, pe care îl găsiți în magazine. Puteți dilua baițul cu apă dacă vreți o culoare mai deschisă. Pentru a nu avea surprize la final, puteți face un test separat pe o bucată de lemn, aplicând baiț, lac și apoi să îl lăsați să se usuce. Așa veți ști cum va arăta ambarcațiunea la final.

Gina Rotaru

Foto: fyneboatkits.co.uk

Publicat in: mai 2013
Etichete pentru acest articol: caiac, caiac handmade, constructii caiac, navomodele
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement