Servicii și tarife în porturile maritime din România

Home « Info « Service

Navigator pasionat sau comandant de navă, cu siguranță ai plecat în vacanță cu yachtul sau croaziera! Și, indiferent de situație, trebuie să ancorezi într-un port din România! Motiv pentru care, este indicat să cunoști ce servicii îți pot fi oferite în porturile maritime din România și la ce tipuri de servicii se percep tarife, în funcție de caracteristicile navei pe care o conduci! Dacă ai experiență, cu siguranță cunoști serviciile de bază, iar dacă ești începător ai nevoie de aceste informații! Nu se știe niciodată când te poți lovi de ele!

 

Servicii portuare maritime în România

Există trei mari categorii, în cadrul cărora se structurează serviciile: „Transportul de mărfuri și/sau de persoane cu nave”, „Servicii conexe activităților de transport naval” și „Servicii auxiliare activităților de transport naval”.

- Serviciile portuare asigura gestiunea navelor care intră și ies în portul respectiv și oferă condiții pentru debarcarea persoanelor sau a mărfurilor pe care nava le deține.
- asigură serviciile de siguranță în porturi si pe căi navigabile interioare, precum: pilotajul navelor maritime la intrarea și ieșirea din porturi, între danele aceluiași port și pe căile navigabile interioare și remorcajul de manevra al navelor maritime în porturi;
- oferă servicii de operare a navelor, precum: încarcarea/descarcarea, depozitarea, stivuirea, amararea, sortarea, marcarea, paletizarea, pachetizarea, containerizarea, însăcuirea și alte activități privind mărfurile, agenturarea, curățarea magaziilor navelor, buncherajul, curățarea și degazarea tancurilor navelor, legarea dezlegarea navelor maritime și fluvio-maritime;
- activitățile privind întreținerea și repararea infrastructurii de transport naval, semnalizarea costiera și plutitoare pentru navigație, dragajul de întreținere pentru asigurarea adâncimilor în porturi și pe căile navigabile interioare, asistența navelor la operarea mărfurilor periculoase, preluarea reziduurilor și a apelor uzate de la nave, preluarea gunoiului și a resturilor menajere de la nave;
- executarea de construcții hidrotehnice specifice transportului naval, lucrările de scafandrerie realizate în apele naționale navigabile interioare și în porturi, supravegherea navelor făra echipaj, serviciile pentru nave deagrement și turism, dragajul de extracție, refurnizarea de apă, de energie electrică și de energie termică, asistența, salvarea și ranfluarea navelor, reparațiile la nave, aprovizionarea navelor.

Tarifele serviciilor portuare:

Tarifele pentru serviciile de siguranță sunt obligatorii, iar administratia publica stabilește tarifele, condițiile de aplicare ale acestora și modalitatea de plata, spun cei de la Autoritatea Navală Română.

- Tariful de siguranță și securitate pentru nave pe timpul operării se aplică în functie de TB al navei maritime de transport mărfuri sau de pasageri și în functie de capacitatea maximă de încarcare, exprimată în tone, la navele de navigație interioară;
- Tariful de operare la geamanduri se aplică la lungimea maximă a navei (LOA) și la numărul de zile de staționare la geamanduri, în functie de tipul navei operate.
- Tariful de furnizare apă se aplica diferențiat în funcție de modul de furnizare a apei direct de la uscat sau din barje pentru transport apa.
- Tariful de furnizare energie electrică se aplică la cantitatea de energie electrică consumată, măsurată în kwh;
- Tariful pentru colectarea resturilor reziduurilor menajere și a gunoiului se aplică pe navă și număr de zile calendaristice de stationare în port.

Gina Rotaru

Foto: www.liverpooltraveltrade.com

Publicat in: aprilie 2013
Etichete pentru acest articol: porturi Romania, servicii port, servicii portuare
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement