Lumini navigație LED, portabile (foto)

Home « Info « Service

Luminile de navigație sunt printre cele mai importante detalii la o ambarcațiune. În funcție de poziționarea lor și modul de a ilumina, navele pot reda semnale de salvare sau de mișcare! De-a lungul timpului, sistemul de iluminare al ambarcațiunilor s-a dezvoltat, iar producătorii au început să creeze lumini de navigație LED, unele dintre ele chiar portabile. Cele mai noi și eficiente lumini de navigație la ora actuală sunt pe bază de LED întrucât lumina puternică nu este la fel de orbitoare precum în cazul luminii oferite de becurile cu filament.

Luminile de navigație LED se pot zări de la o distanță de două mile marine, oferind posibilitatea de a semnala statutul și poziția de o altă ambarcațiune cu o mai mare eficacitate. De obicei, plasarea lor este mandatată prin convențiile internaționale sau de autoritățile civile. În sectorul naval există reguli stricte privind sistemul de iluminare la construcția ambarcațiunii, în funcție de dimensiunea și scopul utilizării ei! Așadar, fie că ai un yacht de mici dimesniuni, o șalupă sau o barcă de pescuit, este bine să știi elementele de bază ale luminii de navigație, pentru a putea comunica de la distanță cu o altă ambarcațiune sau pentru a sa un semnal de alarmă.

Sisteme de iluminat în navigație

Pentru a evita coliziunile, pe vase se montează lumini de navigație, care permit altor nave să stabilească unghiul și tipul de navă. În general, navele care navighează sunt obligate să aibă o lumina verde, care strălucește spre pupa fascicului, la tribord, o lumină roșie, poziționată la două puncte înainte de pupa și fasciculul de la babord (stânga), și o lumină albă, care strălucește la două puncte de pupa, de ambele părți. Unele nave, care operează în zonele aglomerate, pot folosi și un far galben intermitent, pentru un plus de vizibilitate fie că e zi sau noapte. Navele aflate la ancoră afiează una sau două lumini albe pe ancoră (în funcție de lungimea navei), care pot fi văzute din toate direcțiile. La barcile care intră în categoria „mici” nu este obligatorie utilizarea luminilor de navigație. În aceste cazuri, navigatorii pot apela la lumini de navigație portabile.

Lumini de navigație portabile

Cele mai multe lumini de navigație portabile vin în varianta LED și cu diferite design-uri. Cele mai noi lumini de navigație portabile, cu baterie AAA au fost lansate de cei de la Navisafe Norvegia, fiind apreciate și aprobate de US Coast Guard. Acestea funcționează cu o lumină albă standard de navigație, o lumină Navi tricolor și, cel mai recent, lumina de salvare Navi. Toate cele trei lumini LED funcționează cu ajutorul unor baterii AAA și sunt vizibile de la două mile marine sau mai mult.

Lumina de salvare, care este rezistentă la apă, are un comutator luminos, pentru a ușura găsirea ei pe timp de noapte. În plus, lumina de salvare poate fi utilizată, de asemenea, precum o ancoră de lumină, lumină pentru cabină cabină, lumina de catarg sau lumina la pupă. Ea a fost lansată recent pe piață, iar costul unui astfel de model este de 60 de dolari. Problema: cum este un produs foarte nou, poate fi achiziționat doar dins trăinătate. Așadar, dacă sunteți tentați, mai așteptați câteva săptămâni și s-ar putea să-l achiziționați direct din România. Sau măcar să faceți comandă pe site-urile online specializate.

Gina Rotaru

Foto: navinorge.no

Publicat in: mai 2013
Inapoi la categoria «« Info

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement