Cum îți întreții aerul condiționat pe yacht

Home « Info « Service

Pentru mulți, aerul condiționat este mai mult decât un lux! Este o necesitate, care asigură o atmosferă plăcută în interiorul ambarcațiunii și care, de asemenea, scade umiditatea din aer, previne apariția igrasiei, a mucegaiului și a putregaiului. Iar, odată cu începerea sezonului de canotaj, au și început pregătirile ambarcațiunilor pentru lansarea pe mare. Și cum confortul este esențial în timpul unei vacanțe sau competiții marine, pe primul loc în lista de priorități ar trebui să fie asigurarea unei temperaturi constante și răcoroase în interiorul ambarcațiunii. Cum? Cu ajutorul unui sistem de aer condiționat care să funcționeze corect și continuu, chiar și în cele mai fierbinți zile de vară.

Imaginaţi-vă că vă aflați în mijlocul unei croaziere, unde temperatura interioară atinge 40̊C, iar sistemul de aer condiționat nu funcționează corespunzător sau nu mai poate face față temperaturii năucitoare de afară... Incomod și chinuitor e puțin spus! Dar, din fericire, există câteva controale simple, care să-ți dea de veste dacă aparatul de aer condiționat este sau nu în stare bună de funcționare.

Dometic Marine – cel mai răspândit sistem de AC

Aerul condiționat face două lucruri: transferă căldura și dezumidifică aerul. Special concepute pentru a rezista temperaturilor arzătoare, sitemele de aer condiționat Dometic Marine sunt utilizate adesea pe yachturi cu lungimi cuprinse între 9,14 și 19,81 de metri. Dometic Marine aparține celui mai mare furnizor mondial de sisteme inovatoare destinate confortului maritim. Beneficiază de o tehnologie avansată, asigurând furnizarea de aer rece, cald și dezumidificare cu ajutorul unei unități compacte și destul de simplu de instalat. Fără doar și poate, sistemul face diferența între confort de top și o excursie middle class în mijlocul oceanului.

„Uneori, proprietarii de ambarcaţiuni pot întâmpina probleme cu aerul condiționat cu sistem de răcire cu apă de mare, instalat la bordul navelor de 9, respectiv de 20 m. De cele mai multe ori, problemele sunt cauzate din cauza debitului mare de apă, care blochează scurgerea și reduce schimbul de căldură“, spune Scott Beard, director general al Marine Beard din Fort Lauderdale, companie distribuitoare se sisteme de aer condiționat Dometic.

Filtrul aerului condiționat

Iar acest lucru se întâmplă adesea pe motiv că aerul condiționat este prea mic și nu poate face față nivelului ridicat de căldură din interiorul abmarcațiunii. Pentru a asigura un maximum de performanță al aparatului, sita, aflată între admisia apei de mare și pompă, trebuie curățată constant.

„Unii oameni nu-şi dau seama că există un filtru, deoarece nu este foarte vizibil. El poate fi găsit în cala motoarelor și trebuie verificat cu regularitate pentru a fi curățat de mâl și nisip. În caz contrar, unitatea de răcire se va opri și va închide întreg sistemul“, spune Dianne Keller, director de vânzări pieselor de schimb, Marine Dometic.

Acest sistem inovator deține o pompă conectată la apa de mare, care adună mizeriile precum molozul, algele, lipitorile și chiar pungile de plastic. Materialele se strâng într-un sac de plastic atașat filtrului și rămân blocate în acea zonă. Rezidurile se pot cumula chiar și atunci când ambarcațiunea nu este în uz, tocmai de aceea, curățarea filtrului trebuie făcută în mod constant. Filtrul se poate curăța cu ajutorul unui jet puternic de apă curată.

Ambarcațiuni pentru familie

Proprietarii ambarcaţiunilor pentru familie trebuie să fie atenți și la tava de condens. Este zona în care umiditatea din aer se transformă în apă, producând astfel procesul de răcire. „Una dintre cele mai simple sarcini de întreţinere ale aerului condiţionat este verificarea țevii de condens. În primul rând, verificaţi dacă există reziduuri care blochează scurgerea, apoi turnați apă în acel bol pentru a testa dacă debitul funcționează corespunzător. Apa ar trebui să se scurgă repede.

Desigur, dacă nu sunteți familiarizați cu aparatul de aer condiționat, cereți sfatul distribuitorului. Iar dacă sunteți posesorul unui aparat Dometic Marine, puteți spune că ați făcut o alegere bună. Compania are o echipă extinsă în toată luma și o rețea de distribuție specializată, pentru a asigura clienților Dometic Marine serviciile necesare de suport tehnic. Așadar, nu stați pe gânduri și creați-vă un confort high class și în ambarcațiune, nu doar în locuințe. Merită! Mai ales dacă sunteți pasionat de escapade marine.

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: features.boats.com

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement