Cum alegi computerul pentru scuba diving? [en]

Home « Info « Service

Pasionații de scuba diving știu deja că un echipament complet cuprinde nelipsitul costum de neopren, detonatoarele, veste compensatoare, computere și alte accesorii, mai mult sau mai puțin importante. Despre toate acestea v-am povestit pe larg în articolul dedicat acestui sport extrem nautic, iar astăzi vă prezentăm computerul pentru scuba diving, un must pentru practicanții acestui sport!

Prima și cea mai importantă decizie pentru achiziționarea unui computer de scuba diving este prețul pe care sunteți dispuși să-l plătiți. Chiar dacă trebuie să se țină cont de preț, cei de la Scuba Diving Smiles propun un clasament după utilitate. Astfel, avem categoriile Wrist Dive Computer, Console Dive Computer, Nitrox Dive Computer, Air Integrated Dive Computer, și Hoseless Dive Computer.

Wrist Dive Computer sau computerul ceas este cel mai popular computer pentru scuba diving. De obicei, trebuie acordată o atenție sporită la mărimea ecranului acestui ceas-computer pentru că s-ar putea ca la adâncime cifrele să nu se vadă chiar bine. Modelele mai scumpe oferă inclusiv transferul de date stocate la adâncime în calculatorul personal, pentru o mai bună evidență a călătoriilor și explorărilor subacvatice.

Console Dive Computer se atașează de restul echipamentului printr-un furtun și întotdeauna are ca dotare suplimentară un manometru.

Echipamentul de tip Nitrox Dive Computer a devenit din ce în ce mai popular datorită proprietăților acestui gaz, care se folosește în scuba diving. Deși majoritatea computerelor pentru scuba diving funcționează cu aer compresat standard, nu toate acestea pot funcționa și cu nitrox.

Air Integrated Dive Computer măsoară, în primul rând, presiunea rezervorului de oxigen și calculează cât timp a mai rămas pentru excursia subacvatică, la rata curentă de consum a aerului. De asemenea, un computer cu aer integrat te ajută să calculezi inclusiv nivelul de efort pe care trebuie să-l depui ca să poți ajunge înapoi la suprafață în condiții normale, atunci când se termină oxigenul din rezervă. Cu ajutorul acestui device se poate înlocui manometrul submersibil. Ca dezavantaj major, la Air Integrated Dive Computer, atunci când apare o eroare, se pierde toată informația despre cât aer mai există în rezervor.

Hoseless Dive Computer are în componență un receiver, care, de obicei, se instalează pe încheietura mâinii și un transmițător cu ajutorul căruia se poate modifica presiunea din rezervor și se poate transmite toate informațiile despre aer către receiver. Astăzi se găsesc pe piață inclusiv receivere care pot primi informații de la mai mulți scafandri în același timp.

Autor: Oana Vasiliu

Surse foto: scuba-diving-smiles.com/ infotravelromania.ro

See the English version here

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Info

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement