STCW – semnificație și importanță

Home « Info « Scoli

Pentru obținerea certificatului de navigator sau a unui job în pe o navă ai nevoie de studii de specialitate! Pe lângă școli de navigație, ai nevoie și de cursuri care să ofere standarde internaționale de pregătire. Unele dintre aceste cursuri sunt cerințe obligatorii când vinevorba despre o angajare în sectorul de lux, fie el pe yacht sau pe croaziere de foarte mari dimensiuni. Printre cele mai recunoscute cursuri, cu ajutorul căruia te poți angaja cu ușurință pe un yacht de lux, se regăsește STCW! Un curs care se organizează și se ține și în România, fiind predat de mari specialiști în domeniul naval. Însă, pentru început, haideți să aflăm ce înseamnă acest curs și ce semnificație are el în lumea maritimă internațională...

STCW poate fi definită ca fiind Convenția internațională privind standardele de pregătire, certificare și efectuare a serviciului de cart. Cursul stabilește standardele de calificare pentru căpitani, ofițeri și personalul pentru nave comerciale maritime. Certificarea STCW a fost adoptată în 1978 de conferința de la Organizația Maritimă Internațională (OMI) din Londra, și a intrat oficial în vigoare în 1984. La ora actuală, STCW este una dintre cele mai căutate certificări, fiind o referință importantă când vine vorba despre angajări la nivel înalt, pe yachturi și ambarcațiuni de lux.

Importanța certificatului STCW

STCW se poate defini într-un mod simplu prin „standardele de pregatire, certificare și a serviciului de cart (STCW 95)” și costă între 800 -1200 dolari USD. Certificarea obținută în urma acestuia este esențială pentru începerea unei cariere în yachting, din numeroase motive. Însă, princupalul motiv este acelă că oferă un mandatat pentru absolut toate pozitiile existente la bordul yachtului. Poziții care, indiferent de importanța aparentă, au un rol important în menținerea echipajului și a propriei persoane în siguranță, prin acțiuni specifice maritime.

Noțiuni care se regăsesc pe lista care necesită noțiuni lista pentru situații de urgență, predată în cadrul acestor cursuri. Cursurile pentru obținerea certificatului STCW oferă viitorului navigator încredere în sine, în abilitățile personale, cunoștințe de bază privind navigația, siguranța pe o ambarcațiune (în funcție de tipul pentru care optezi). Un astfel de curs se desfășoară pe o perioadă de 5 zile și se organizează, de obicei, de specialiștii celor mai mari instituții de navigație din țara în care te afli.

Cursuri STCW în România

În România aceste cursuri se pot face la Colegiul Nautic Român și la Autoritatea Navală Română (RNA). La Colegiul Nautic Român, cursurile STCW pentru personalul navigant au început din ianuarie 2013 și sunt găzduite într-un punct de lucru oferit de CERONAV Constanța. Mai există un punct de lucru în Mogoșoaia unde sunt oferite pachetele de cursuri IMO ( în principal cele de siguranță maritimă), iar certificatele de absolivire sunt eliberate de către Ceronav.

Autoritatea Navală Română (RNA) se ocupă de examinări și confirmări a certificatelor STCW, organizând sesiuni de examene pentru testarea personalului intruit ca navigant maritim, maritim portuar, fluvial si a conducatorilor de ambarcatiuni de agrement. Toți cursanți sunt supuși unei evaluări de Direcția Examinare și Certificare Personal Navigant. De asemenea, instituția aprobă cursurile organizate de cluburile nautice pentru obținerea certificatelor internationale de conducători de ambarcațiune de agrement și monitorizează activitatea desfășurată de acestea.

Gina Rotaru

Publicat in: aprilie 2013
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement