Remedii pentru răul de mare

Home « Info « Scoli

Vacanțe pe croaziere, plimbări cu yachtul sau ieșiri în larg la pescuit... Dacă ai stomacul sensibil, toate acestea s-ar putea transforma într-un real coșmar! Răul pe mare se manifestă prin noduri în stomac, amețeli și senzații de vomă! Peste 64% dintre persoanele care navighează pe mari au trăit și experimentat senzațiile date de răul pe mare. Cum scăpăm de ele și care sunt remediile cele mai eficiente în tratarea lui?

 

Balansul datorat valurilor dă amețeli și sentimentul de pierdere a echilibrului. De aici apar senzațiile de rău. Primul și cel mai important este gândirea, urmat de încercarea de a obține un echilibru în tandem cu mișcările ambarcațiunii. Nu spunem să mergem în balans, ci să încercăm să ne obișnuim psihic cu mișcările la care organismul nostru este supus. Marinarii denumeau acest fenomen „picioare marine”. Pe scurt, capacitatea de a-ți menține echilibrul în timpul mișcărilor oscilante și rapiditatea de obișnuință cu condițiile date. Iar dacă marinarii se puteau lăuda cu picioare marine, pe pământ, marea majoritate dintre noi simțeau reversul: „Sindromul debarcării”, care le dădea sentimentul că plutesc și merg legănându-se. Cum găsim o cale de mijloc? Iată câteva remedii care vor mai ameliora răul de mare, până la eliminare

Sfaturi pentru răul de mare

1. Odihna. Cu cât ești mai odihnit, cu atât organismul va putea lupta mai zdravăn cu răul de mare, iar simptomele nu vor fi foarte accentuate. Înainte de a pleca în călătorie, asigură-te că ești suficient de odihnit. În caz contrar, vacanța nu va fi deloc una plăcută!

2. Fără băuturi accidulate sau alcoolice. Mișcarea apei amețește, iar alcoolul poate fi capacul pentru un sejur în care veți simți numai intensitatea răului de mare! Evitați orice băutură care v-ar putea da stomacul peste cap.

3. Mâncarea! Evitați grăsimile și nu mâncați în cantități mari. Optați pentru salate proaspete din legume, fructe și chiar cu fructe de mare! Nu este o cerință obligatorie, însă este un factor important în prevenirea răului de mare. Cât despre sosuri, aveți grijă să le concumați numai pe cele din categoria fresh.

4 . Ronțăieli! În timp ce ronțăi, gândul nu mai stă la răul de mare! Iar dacă te apropii de momentul culminant, în care simți că nu mai poți, ia un morcov, biscuite sau fructe uscate și mestecă încet. Este o modalitate de a calma stomacul dându-i o altă sarcină în schimbul a ceea ce era pregătit să facă.

5. Hidratarea este foarte importantă pentru a preveni amețeala, care duce la stări de vomă și dureri de cap! Beți lichide, în special apă sau limonadă. Sunt răcoritoare și dețin și vitamine

6. Dacă ați ajuns la partea urâtă, pregătiți-vă cu tenție locul. Nu vă aplecați peste bord întrucât, din cauza amețelii, s-ar putea să alunecați peste. Sunt recomandate pungile biodegradabile sau gălețile de plajă, din plastic. Și nu vă simțiți vinovați! Chiar și celebrul marinar Lord Nelson a avut rău de mare!

Gina Rotaru

Foto: Woodsnwater.net

Publicat in: mai 2013
Etichete pentru acest articol: raul de mare, remedii rau de mare
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement