Răul de mare! Cum îl tratez?

Home « Info « Scoli

Nimic nu-ţi poate strica o zi reuşită pe un yacht, decât o stare de greaţă provocată de legănatul vasului. Răul de mare este un conflict între simţurile tale de mişcare. Din cauza faptului că lichidul din urechea ta internă, cel care controlează simţul echilibrului, îi comunică creierului tau că tu te afli în mişcare (datorită valurilor), iar simţul văzului, atunci când priveşti un punct fix (pereţii sau tavanul cabinei), îi spune creierului tău că tu nu te afli în mişcare, apare acest conflict între simţuri, prin pierderea echilibrului intern, ceea ce duce automat la starea neplăcută de rău de mare. Există două simptome ale răului de mare: ameţeala şi greaţa. Iată câteva sfaturi utile menite să te ajute să eviţi acest disconfornt:

1. Ai grijă fii bine odihnit înainte de a pleca pe mare. Oboseala şi surmenajul te pot face extrem de sensibil la starea de rău de mare. Fă-ţi pregătirile de echipament, bagaje etc. Cu o zi înainte de a pleca pe vas. Lasa-ţi timp pentru un somn lung şi odihnitor, pentru că urmează să pleci într-o aventură, până la urmă.

2. Evită mâncarea grasă sau acidulată preţ de câteva ore înaintea îmbarcării. Asta include şi cafeaua. Nu-ţi doreşti să ai nivelul acidului din stomac foarte ridicat şi nici stări de greaţă de la vreo mâncare gustoasă, dar plină de grăsimi şi greu de digerat, în timpul călătoriei tale. Evită la micul dejun combinaţia de şuncă, ouă, cârnaţi, dulciuri pline de zahăr cu sucuri carbogazoase, cum ar fi cel de portocale sau struguri. Încearcă să consumi apă, lapte, pâine prăjită cu unt şi sucuri de merişor dulce, care sunt mai prietenoase cu stomacul tău.

3. Nu uita să mănânci înainte de a pleca pe mare. Un stomac gol e la fel de sensibil ca unul plin cu alimente grele sau acide. După masă, este recomandat să te relaxezi o oră, două, înainte de a porni pe valuri, pentru a-i da timp stomacului tău să pornească deja procesul de digestie în condiţii liniştite. Nu mânca foarte mult, pentru a evita balonarea.

4. Bea multă apă. Chiar şi dezhidratarea parţială poate scădea rezistenţa corpului în raport cu factorii de stres ce apar în urma unei călătorii pe mare. Ia multă apă cu tine şi bea cu înghiţituri mici şi dese.

5. Nu bea băuturi alcoolice pentru câteva ore! Alcoolul tinde să dezhidrateze corpul. Greaţa provocată de mahmureala este iarăşi un lucru pe care vrem să-l evităm. Beţia opreşte creierul din procesul de visare, proces care ajută la odihna creierului, de aceea te vei trezi foarte obosit, cu simţurile afectate şi fără capacitatea de a fi alert atunci când eşti pe vas. Dacă, totuşi, plăuieşti să consumi băuturi alcoolice, e recomandat ca la două pahare de băutură să bei şi unul cu apă, pentru a reduce efectele mahmurelii.

6. Când eşti pe vas stai departe de fumurile emise de ţevile de eşapament, evită să stai mult timp în soare. Evită să te supraîncălzeşti şi dezhidratezi: caută aer curat şi umbra unei pălării, şepci sau umbrele.

7. Nu sta foarte mult timp în cabină şi în alte spaţii închise. Uneori, un locuşor unde bate briza mării, situat la soare, poate fi mult mai suportabil stării de rău de mare decât o cabină mică şi umbroasă unde ai impresia că totul se mişcă în toate direcţiile. Priveşte foarte mult în zare, şi evită să-ţi fixezi privirea prea mult timp pe elementele ambarcaţiunii (punte, pupă, cabine etc). Evită marginile vasului, centrul este mult mai stabil şi mai calm pentru stomacul tău. De asemenea, evită punţile superioare, încearcă să rămâi pe punte, căci pe măsură ce urci, echilibrul tău poate deveni din ce în ce mai instabil.

8. Dacă începi să te simţi rău, ridică-te în picioare şi caută cu privirea linia orizontului. În ciuda a ceea ce se crede, să stai jos sau întins îţi poate accentua starea de greaţă. Sărăţelele sau biscuiţii crocanţi şi săraţi sunt recunoscuţi ca remedii eficiente în astfel de situaţii. Priveşte marea în zare, ronţăie nişte sărăţele şi ai grijă să ai sticla de apă lângă tine. În câteva minute ar trebui să fii din nou OK.

Sperăm ca cele opt sfaturi ale Nautica Magazine ţi-au fost de folos. Dacă ai avut astfel de experienţe şi ai găsit şi alte remedii pentru starea de rău de mare, te aşteptăm să ne scrii pe adresa redacţiei.

Vânt din pupă!

Autor: Gabriel Ban

Sursa foto: bearriverhomestead.com

Publicat in: decembrie 2012
Etichete pentru acest articol: croaziere, rau de mare, vacanta yacht, vacante pe mare, yacht
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement