Nava se scufundă, ce fac?

Home « Info « Scoli

Dacă vreodată ai să te afli pe un vas care începe să se scufunde, iată câteva sugestii utile care s-ar putea să-ţi mărească şansele de supravieţuire. În primul rând trebuie să înţelegem câte ceva despre cum se scufundă o ambarcaţiune. Fiecare ambarcaţiune are modul ei diferit de a se scufunda, în funcţie de locul în care a fost lovită, de gravitatea impactului, de tipul, forma, centrul de greutate şi mărimea ambarcaţiunii. 

Nu există un set de reguli generale în acest caz. De obicei apa pătrunde într-o navă în zona ei de santină (fundul navei), zonă în care în mod normal este firesc să pătrundă apa la un anumit nivel, în funcţie de greutatea şi volumul de dislocare a apei pe care o face o navă, căci acolo există pompe speciale de evacuare.

Cum să scapi de pe o navă care se scufundă

1. Trimite un semnal S.O.S. de la staţia de radio a vasului.

2. Declanşează semnalul de evacuare generală. În principiu, semnalul este standard: 7 sunete scurte de sirenă urmate de unul lung şi grav. Se poate folosi, de asemenea, şi sistemul de interfon al navei pentru a anunţa şi pe ceilalţi oameni de pe vas de iminenţa pericolului.

3. Pune-ţi vesta de salvare. Fii pregătit în orice moment să părăseşti nava, dar în acelaşi timp, dacă situaţia îţi permite, asigură-te că ai asupra ta o serie de obiecte necesare supravieţuirii în larg.

4. Dacă timpul îţi permite, asigură-te că ceilalţi pasageri din jurul tău sunt în siguranţă (prioritate au, se ştie, copiii, femeile şi bătrânii).

5. Dacă pe navă echipajul ia măsurile de rigoare, urmază instrucţiunile echipajului şi pe cele ale căpitanului. Îţi vei mări şansele de supravieţuire, căci marinarii sunt bine pregătiţi pentru astfel de momente cruciale şi au mai multe cunoştinţe decât tine în ceea ce înseamnă părăsirea în siguranţă a unei nave care se scufundă.

În cazul în care pe navă nu există nici o autoritate în domeniul maritim, atunci găseşte-ţi singur metodele de a scăpa de pe navă. Pe navele mari există un loc special desemnat (ca un sanctuar) pentru adunarea tuturor pasagerilor în cazul de naufragiu; dacă primeşti astfel de instrucţiuni, urmează-le întocmai.

6. Părăseşte nava de urgenţă! Dacă eşti pe cont propriu, reţine doar un lucru: cu cât mai repede în apă, cu atât mai bine. Dacă te îndrepţi către centrul navei nu vei rezolva nimic, căci multă lume tinde să facă asta din cauza stării de panică generală. Important este să fii calm şi stăpân pe tine, panica nu face altceva decât să-i sperie inutil şi pe ceilalţi, îngreunând procesul de salvare şi făcându-i pe toţi să reacţioneze iraţional în situaţii de forţă majoră.

Concentrează-te să scapi de pe navă prin cea mai rapidă rută posibil, iar nu prin scurtături închipuite. Să scapi de pe navă cât mai repede cu putinţă e mult mai important decât să încerci să scapi folosind scurtături care, adesea, pot să te expună unui şi mai mare pericol. Pe măsură ce nava se înclină, agaţă-te de orice găseşti (bare, uşi, balustrade etc.) pentru a-ţi putea continua drumul spre ieşire.

Evită lifturile, dacă nava este dotată cu aşa ceva! Maşinile electrice tind să se comporte ciudat în contact cu apa, iar ultimul lucru de care ai nevoie în acele momente e să rămâi blocat în liftul unei nave care se scufundă.

În timpul în care te afli încă în interiorul navei înclinate, fereşte-te de obiectele interioare care pot veni spre tine, nu ai vrea să ajungi în apă fără posibilitatea de a-ţi folsi o mână sau un picior sau, mai rău, să te lovească vreun scaun şi să te lase inconştient.

Odată ajuns pe punte, e de preferat să cauţi o barcă de salvare şi să-i mai atragi în ea şi pe alţii care par mai dezorientaţi, în aşa fel încât să te asiguri că barca ta de salvare e la capacitatea sa maximă şi că ai salvat câte vieţi ai putut.

7. În barca de salvare stai calm, urmează instrucţiunile echipajului (dacă acesta mai există) şi aşteaptă salvatorii.

Dacă echipajele de salvare întârzie, din nou, rămâi calm şi sigur pe tine, foloseşte obiectele pe care ţi le-ai adunat de pe navă în mod raţional. Dacă sunteţi mai mulţi, puteţi folosi metoda pinguinilor pentru a vă menţine căldura corporală. Colectează apă de ploaie şi evită apa de mare.

La apropierea echipajelor de salvare, foloseşte rachetele de semnalizare, aflate în dotarea standard a oricărei astfel de bărci, pentru a le comunica salvatorilor poziţia bărcii în care te afli.

Autor: Gabriel Ban

Foto: doobybrain.com

Publicat in: octombrie 2012
Etichete pentru acest articol: legende maritime, nave scufundate, octombrie, vesta de salvare
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement