INTERVIU: Bun venit la bord din partea Școlii de Navigație Wind Hunters

Home « Info « Scoli

În 3 (trei) zile te pregătești pentru obținerea brevetului învățând manevrarea ambarcațiunilor cu motor/vele, marinărie, managementul voiajului și navigație maritimă”. Aceasta este promisiunea Școlii de Navigație Wind Hunters. Oare așa să fie și în realitate ? Alexandru Micu, profesor de navigație, ne oferă toate detaliile !

Salonul Nautic Internațional București, care a avut loc, în februarie, la Romaero Băneasa, a fost gazdă bună și pentru o serie de școli de navigație, care s-au întrecut în oferte cât se poate de incitante. V-am povestit, deja, în primul articol din secțiunea Info – Școli care sunt tipurile de cursuri pe care o școală de navigație le oferă celor interesați și în ce constă examenul final. Astăzi, echipa Nautica Magazine vă prezintă oferta Școlii de Navigație Wind Hunters din Constanța, dar și perspectiva profesorului de navigație Alexandru Micu asupra acestei piețe.

Nautica Magazine: Cum vedeți piața românească a școlilor de sailing ?Name

Alexandru Micu: Aș putea spune că sunt total pesimist în ceea ce privește școlile de sailing românești. De fapt, cred că un cuvânt mai potrivit ar fi „realist”. Ceea ce se întâmplă în această piață poate fi caracterizat printr-o lipsă de etică din partea furnizorilor de astfel de servicii. Este foarte bine că momentan nu sunt multe ambarcațiuni pe mare sau pe Dunăre pentru că altfel s-ar întâmpla adevărate tragedii nautice, care să țină prima pagină a ziarelor de scandal.

NM: Sunt mulți pasionați de yachting în România ?

AM: Nu sunt mulți, dar sunt semnificativ mai mulți decât acum cinci ani, de exemplu.

NM: Câți cursanți ați avut anul trecut și care sunt previziunile pentru 2012 ?

AM: Anul trecut cred că am ajuns la 40 de cursanți. Pentru 2012, nu știu ce să spun deoarece piața este imprevizibilă. Există două categorii de școli de navigație: cele care fac marketingul corect și urmează pași mici și siguri și cele care se promovează printr-un marketing mincinos, cum sunt majoritatea dintre ele.

NM: De ce ar alege un începător în sailing școala dumneavoastră în defavoarea celorlalte ?

AM: Eu nu am cum să atrag clienții cu reclamă mincinoasă pentru că nu este în structura mea. Automat, și angajații sau colaboratorii mei promovează aceleași valori ca și mine. Cred că fiecare ajunge să-și aleagă o școală de navigație după caracterul său și există o putere divină care are grijă de aceste lucruri. Ce facem noi la Wind Hunters este să pregătim o structură teoretică basic cât mai bună astfel încât cursantul să-și dea singur seama că practică efectivă este ceea ce îi trebuie ca să poată practica sailing și să nu-și pună viața în pericol.

NM: Cât costă cursurile Școlii de Navigație Wind Hunters?

AM: Depinde. Cursurile pleacă de la 50 de euro diferite cursuri teoretice și pot ajunge până la câteva mii de euro, pentru a dobândi experiență, ceea ce contează, de fapt, în sailing. Ca să devii un bun sailor trebuie să „experimentezi” - adică să lucrezi efectiv – aproximativ o lună. De ce ? Pentru că de moment intervine învățarea primară – pe moment știi, dar dacă nu o legi la alte verigi, se pierde. În piața școlilor de navigație s-a coborât foarte mult ștacheta, inclusiv la preț. Acel lucru se resimte în numărul foarte mic de ore petrecute efectiv pe apă, în probe practice.

NM: Cât durează o lecție de sailing ?

AM: La noi, cursurile durează trei zile cu program de „studiu” de 8 ore/zi, cu pauză de două ore la prânz.

NM: Care ar fi profilul cursanților dumneavoastră ?

AM: În general, sunt persoane care nu neapărat își permit o barcă, dar își permit să închirieze o barcă pentru un concediu de tip aventură pe mare. Eu observ în timpul lecțiilor caracterul fiecărui participant și dacă acesta are abilitățile unui sailor. Media de vârstă este de 35 de ani.

NM: Care este ponderea femeilor la cursurile de navigație ?

AM: Adunat de-a lungul timpului, cred că 40-50% dintre cursanți sunt femei.

Dacă v-am făcut curioşi sau doar v-au intrigat răspunsurile aşteptăm întrebările dumneavoastră precum şi, de ce nu, un top personal al şcolilor de navigaţie pe adresa de contact a Nautica Magazine.

Sursa foto: windhunters.eu

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: alexandru micu, scoala de navigatie, windhunters
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement