Cine te învață să fii căpitan?

Home « Info « Scoli

Dacă „Toate pânzele sus” sau „Căpitan la 15 ani” sunt cărțile de referință ale copilăriei tale înseamnă că ești un pasionat de sailing, iar introducerile sunt de prisos. Dar dacă ai descoperit acum acest sport recreativ și aventuros, ce faci cu abundența de noțiuni noi ? Și cel mai important, cine te inițiază în descifrarea tainelor apelor ? Echipa Nautica a stat de vorbă cu specialiștii din domeniu și vă oferă „inițierea” în cursurile de navigație.

Prima întrebare firească este de ce ai vrea să faci cursurile de navigație. Poate vrei o experiență inedită și pleci în concediu cu barca pe Dunăre până în Germania. Saluți Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad din propria-ți barcă. Sau ești în Delta Dunării și vrei să încerci de unul singur cele 15 trasee propuse de explorat această minune încă sălbatică a naturii. Sau pur și simplu nu vrei să mai depinzi de pescarii-ghizi și să te bucuri de natură în ritm propriu. Te-am convins ? Excelent. Ce urmează ?

Cursurile de navigație

scoala sailingMajoritatea școlilor de navigație din România sunt acreditate de Autoritatea Navală Română, iar programa include partea teoretică, practica efectivă pe apă și opțional, curs de radiocomunicații. Există și varianta de studiu prin metoda e-learning, unde toate noțiunile teoretice sunt prezentate într-o formă interactivă și ai posibilitatea contactului cu instructorul prin mesaje directe.

Cadrul teoretic oferă o incursiune în terminologia de specialitate, navigația cu ajutorul hărților și a busolei, prioritățile, comunicarea de la bordul ambarcațiunii, nodurile marinărești și noțiuni de prim ajutor. Bineînțeles, aceste lucruri le poți afla și scormonind internetul și/sau bibliografia de specialitate, însă ce te faci când dai de termeni ca „șenal” (n.red. „sector al căii navigabile utilizat pentru navigaţie la un nivel dat și balizat cu semnale”) sau „instalație plutitoare” (n.red. „orice ansamblu de construcții plutitoare care în mod normal nu este destinat pentru a fi deplasat, cum ar fi ștrandurile, docurile, debarcaderele, hangarele pentru nave”) ? Chiar dacă mulți dintre noi au spirit autodidact, este nevoie de experiența și exemplificarea unui specialist pentru a înțelege cum funcționează o ambarcațiune înainte de a te urca pe ea.

În ceea ce privește practica pe apă, majoritatea orelor se desfășoară la Marea Neagră, iar cursurile durează de la o zi la patru, în funcție de permisul pentru care te pregătești. Mai multe detalii despre cum obții permisul, în articolul echipei Nautica de aici.

Pentru ambarcațiunile cu vele este nevoie de un curs specializat. Întâi trebuie să te „inițiezi” în manevrarea velelor, a timonei și a motorului auxiliar, cele trei elemente de bază ale ambarcațiunii cu vele.

Investiția participanților

Prețurile unui curs de navigație sunt variabile, în funcție de locația unde intenționezi să navighezi: ape interioare, mai aproape sau mai departe de țărm în cazul apelor maritime. Costul unui curs începe de la 100 Euro și poate urca până la 750 Euro.scoli de navigatie

Totodată, există școli de navigație care oferă cursurile în Marea Mediterană, la Marea Egee, Marea Adriatică sau Marea Ionică, unde cursanții au parte de o vacanță educativă. Grupul trebuie să aibă minim 4 cursanți și maxim 8, iar de celelalte detalii ale excursiei,cum ar fi cazarea și masa, se poate ocupa instructorul la cerere, contra cost. Prețul unui astfel de curs începe de la 500 Euro pentru șapte zile.

Indiferent de tipul de ambarcațiune pe care îl alegi, echipa Nautica îți recomandă să urmezi cursurile de specialitate pentru a putea evita orice pericol apărut în timpul navigației. În numerele următoare, vă vom prezenta în detaliu oferta școlilor de navigație din România. Până atunci, vânt bun !

Sursa foto: deviantart.com

Autor: Oana Vasiliu

 

Publicat in: martie 2012
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement