Arta navigației naturale!

Home « Info « Scoli

Navigator înnăscut? Atunci știi despre ce vorbim! Dacă nu, cască bine ochii, pentru că vei afla tehnici naturale de navigație, cu care nu poți da greș. Le foloseau strămoșii noștri și încă le mai folosesc navigatorii cu o experiență vastă pe mare! Totul ține de atenție, semne naturale descifrabile și cunoștințe esențiale despre cursul firesc al naturii. Curios care sunt acestea și cum anume le poți aplica în navigație? Atunci pregătește-te de o mică escapadă pe mare, fără iPhone, internet sau sisteme de navigație!

Aceste sfaturi sunt oferite din perspectiva emisferei nordice, însă pot fi aplicate invers, pentru emisfera sudică. Trucurile sunt extrem de ușoare și vă pot ajuta chiar și în viața de zi cu zi. Însă, cum vorbim de mare și oceane, priviți-le cu atenție și navigați în mod responsabil!

Soarele
Când soarele este la cea mai mare înălțime, înclinarea lui arată sudul - în termeni simpli, soarele este la sud, la prânz. Cu toate acestea, el nu se ridică în aceeași poziție pe tot parcursul anului. Acesta se ridică spre nord-est, în mijlocul verii, și în sud-est, în mijlocul iernii. Iar asta înseamnă o diferență uriașă pentru un navigator. Motivul: Polul Nord este înclinat spre soare în timpul verii și depărat de el în timpul iernii. Este un fapt pe care puțini navigatori îl știu.

Rocile
Chiar și într-o zi mohorâtă razele soarelui luminează și oferă un minimum de căldură. Când soarele este la sud, razele lui va încălzi mai tare o anumită parte din stâncă. Iar partea cea mai caldă indică sudul.

Bălțile
În natură, lucrurile se udă, apoi se usucă și tot așa. Cu toate acestea, procesele diferă în funcție de poziția soarelui. Există o parte a bălților în umbră și una lovită de soare. Zona umedă și umbrită arată partea de nord, iar cea luminată, arată latura sudică.

Copacii
Directia vântului nu este întâmplătoare: există modele. În Marea Britanie, vântul predominant vine dinspre sud-vest. Deci, extremitățile copacilor apar „pieptănate” de la sud-vest spre nord-est. Acest fenomen poate fi observat cel mai bine în zonele deluroase, unde densitatea copacilor este mai mare, iar frunzele formează o coamă îndreptată către o anumită direcție.

Luna
Când Luna este la un nivel destul de ridicat pe cer, în formă de semilună, poți vedea încotro e sudul și nordul. Trasează o linie imaginară spre oricont, pornind de la cele două capete ascuțite ale lunii. Înspre punctul obținut este sudul! Durează două secunde și, dacă ești într-adevăr dezorientat, tehnica este de mare ajutor. În plus, chiar dacă ești înconjurat de tehnologii performante, ar fi distractiv să le încerci! Cine știe, poate vei descoperi că ești un navigator înnăscut!

Gina Rotaru

Foto: www.photoeverywhere.co.uk 

Publicat in: februarie 2013
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement