Unda verde la scaldat in apele europene

Home « Info « Publicatii

Veşti bune şi rele, dacă plănuieşti o bălăceală în apele europene; calitatea apei a scăzut uşor, dar rămâne (totuşi) ridicată. Uniunea Europeană spune că mai mult de 90 % din zonele pentru scăldat din Europa sunt mai bune decât cerinţele minime de securitate.

 

Cea mai curată dintre toate este apa din Cipru, unde fiecare plajă îndeplineşte standardele de calitate a apei, urmată de Croaţia, Malta, Grecia şi Irlanda.

Anun
ţul a fost făcut de Agenţia Europeană de Mediu (EEA) şi Comisia Europeană, care au publicat raportul anual privind apa de îmbăiere. Mai mult de 21.000 de lacuri şi râuri, din peste 27 de ţări, atât din zonele de coastă, cât şi interioare, au fost chestionate. Semnalarea zonelor pentru scăldat va permite vizitatorilor să ştie dacă acestea au o calitate a apei sub zero sau nu.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: "Mă bucur să văd că nivelul calităţii apelor pentru scăldat din Europa rămâne ridicat, deşi există loc pentru îmbunătăţiri. Apa curată este o resursă nepreţuită şi aş încuraja statele membre să se asigure că nu ne întoarcem uşor la declinul cu care ne-am confruntat anul trecut."

Profesorul Jacqueline McGlade, director executiv al Agenţiei Europene de Mediu, a spus: "Apa curată pentru înot este foarte importantă pentru cetăţenii UE, iar aceste informaţii îi vor ajuta să ceară cea mai mare calitate a apei în lacuri, râuri şi plaje. Participarea publicului este esenţială pentru monitorizarea continuă a apei pentru scăldat din Europa, mai ales că efectele schimbărilor climatice devin mai vizibile."

Dintre apele testate, doar 1,2% din apa de scăldat din zonele costiere şi 2,8 % din zonele pentru scăldat din râuri şi lacuri nu au respectat standardele. Sondajul nu este cuprinzător şi unele zone rămân neclasificate.

Zonele pentru scăldat reprezintă acele locuri în care scăldatul este autorizat sau în care este practicat de un număr mare de amatori. În 2007 au fost monitorizate, în total, 21.368 de zone pentru scăldat, dintre care 14.551 se aflau în ape costiere, iar 6.797 în ape interioare.

Începând cu anul 2006, statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia să comunice anual informaţii privind calitatea zonelor pentru scăldat costiere şi de apă dulce situate pe teritoriul lor. Evaluarea calităţii apelor se face pe baza celor mai recente cunoştinţe ştiinţifice şi pune un accent mai mare pe informarea publicului cu privire la zonele propice scăldatului.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: sccmfaq.wordpress.com

 

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: calitate apa, inot, lacuri, plaja, rauri, scaldat
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement