Între legendă și adevăr: „The Sinking of the Titanic”

Home « Info « Publicatii

Despre povestea Titanicului s-au scris mii de articole și zeci de cărți. La o simplă căutare pe Google, apar o serie de mituri cu privire la apariția aisbergului, motivul scufundării sau ultimele comenzi ale Căpitanului Smith. „The Sinking of the Titanic”, scrisă de Căpitanul L.M.Collins prezintă o nouă ipoteză a scufundării Titaniculu.! Vă împărtăşim şi dumneavoastră mici detalii!

În 2003, Căpitanul L.M.Collins a publicat cartea „The Sinking of the Titanic: The Mystery Solved” având la bază propria experiență privind navigația pe apă în zona aisbergurilor. În urma cercetărilor efectuate de el, a descoperit că, de fapt, aisbergul despre care toată lumea vorbește nu era decât o bucată de gheață imensă. Cele trei ipoteze ale sale sunt:

  • La ora 11:30 pm în noaptea scufundării, cele două carturi (n.red.: cart - serviciu de patru ore, executat permanent, pe schimburi, pe bordul unei nave, de membrii echipajului) au văzut ceață la orizon, cu o extindere de aproximativ 20° de jur împrejurul arcului navei, deși nu au primit niciun raport de ceață prin stațiile radio. Astfel, prima ipoteză a lui Collins este că ceea ce au văzut nu era ceaţă, ci o fâşie de gheaţă de 3-4 mile marine (4.8 – 6.4km) în faţa navei.

  • Gheața a fost raportată în numeroase rânduri, prima dată de către carturi, ca fiind înaltă de 18 metri, apoi de către Șeful de Cart Rowe – 30 de metri înălțime și de o înălțime foarte mică de către Ofițerul Boxhall. Collins consideră aceste valori ale raportărilor ca fiind bazate pe un fenomen optic foarte cunoscut în rândul navigatorilor. Acesta se produce atunci când marea este liniștită și temperatura este foarte scăzută, iar obiectele de lângă linia apei apar mult mai mari decât în realitate.

  • O navă ca Titanicul se întoarce prin rotirea în jurul unui punct situat la aproximativ o treime din lungimea navei de la provă, având ca rezultantă cârma forțată la maximum. Din aceste motive, Titanicul nu ar fi putut evita coleziunea cu aisbergul: coca și suprastructura tribordului ar fi crăpat în orice situație. Dacă nu s-ar fi luat procedat conform ordinelor Căpitanului Smith, nava s-ar fi scufundat mult mai rapid.

Echipa Nautica Magazine recomandă această carte pasionaților de navigație, istorie și nu numai. Cartea te captivează de la prima pagină până la ultima, mai ales dacă ești în temă cu subiectul Titanic. Lectură plăcută!

În România, cartea se găsește în librăria Cărturești, la Editura Souvenir Press Ltd , varianta în limba engleză, la prețul de 99 lei.

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: L.M.Collins, The Sinking of the Titanic
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement