Sărbătoare de Ziua Internaţională a Dunării

Home « Info « Porturi

 

Bucurie, entuziasm și multe planuri de viitor! În ciuda vremii ploioase, duminică, 29 iunie, peste 83 milioane de oameni care locuiesc în zonele Bazinului fluviului au sărbătorit Ziua Internațională a Dunării. Un eveniment devenit tradiție, în cadrul căruia milioane de oameni se bucură de existența locului și zeci de autorități caută noi metode pentru ecologizarea și dezvoltarea turistică a zonei.

Ziua Internațională a Dunării marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea din anul 1995 la Sofia. În urma semnării convenției, țările dunărene au stabilit ca Ziua Internațională a Dunării să fie marcată în data de 29 iunie a fiecărui an. Iar anul acestea, oamenii nu au făcut rabat de la regulă și au evidențiat importanța Dunării în viețile oamenilor. O importanță văzută atât din punct de vedere turistic, cât și din punct de vedere comercial și ecologic.

Importanța și reconstrucția Dunării

Dunărea este o comoară naturală a Europei! Se mândrește cu numeroase ecosisteme rar întâlnite și cu o biodiversitate bogată. Luncile ei sunt adevărate oaze de relaxare și fructificare prin activități precum pescuit, explorare sau studiu. Mai mult, Dunărea este un factor important în viața oamenilor întrucât asigură apa potabilă pentru 20 milioane de persoane, arată datele WWF România. Din păcate, riscurile la care este supusă Dunărea duc la pierderea bogăției și frumuseții naturale ce sporesc economia țărilor gazdă. În prezent, aproximativ 20% din Lunca Dunării este pierdută, iar autoritățile încearcă reconstrucția ei în bazinul Dunării printr-un program de ecologizare și protecție.

Pierderea masivă a Luncii Dunării prezintă un pericol major pentru locuintorii din apropeierea ei întrucât dimensiunea mică rămasă nu mai are capacitatea necesară de a stoca apa provenită din inundațiile naturale. Fluviul Dunărea este singurul din Europa care curge de la vest la est și al doilea ca lungime, după Volga. Fluviu izvorăște din munţii Pădurea Neagră (Germania) și trece prin zece ţări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina.

Pentru reconstrucția Deltei Dunării, prin dezvoltarea bazinelor, există o inițiatică româno-austriacă semnată în 2008, care prezintă un model inovativ de cooperare la nivel macro-regional, ce implementează noul concept de coeziune teritorială din Tratatul de la Lisabona. Cele patru axe prioritare ale Strategiei Uniunii Europene sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultură şi turism, reţele de energie), protecţia mediului (managementul resurselor de apă, protecţia biodiversităţii şi managementul riscurilor), creşterea prosperităţii regiunii Dunării (educaţie, cercetare, competitivitate) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).

Gina R.

Foto: greenbuzzz.net

Publicat in: iulie 2013
Etichete pentru acest articol: Dunare, eveniment Dunare, Lunca Dunarii, Ziua Dunarii
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement