Faruri maritime care „zgârie norii” (foto)

Home « Info « Porturi

Le vedem în filme, de admirăm în porturi și le ascultăm legendele în vacanțe pe mare! Farurile sunt o parte importantă din lumea maritimă de milioane de ani. Din cele mai vechi timpuri, chiar și când aria arhitecturală nu era atât de bine dezvoltată, s-au construit faruri cu înălțimi impresionante. Faruri maritime care în zilele noastre sunt adevărate monumente istorice și importante puncte de atracție turistică. Iar unul dintre cele mai apreciate de istorici și arhitecți, este Alexandria, din Egipt. Un far maritim evaluat ca fiind unul dintre cele Șapte Minuni ale Lumii.

1. Farul din Jeddah: Orașul Jeddah este apreciat la nivel mondial ca orașul port din Arabia Saudită. Farul din Jeddah este cel mai înalt far și primul clasat în categoria celor mai uimitoare, cu 436 de metri. Spre deosebire de farurile convenționale, Farul Jeddah acționează ca o cameră de control pentru port și orașul portului.

2. Yokohama Tower: Situat în provincia japoneză, Turnul Maritim Yokohama a fost construit în 1961 ca un memorial al centenarului port Yokohama. În prezent, Turnul Yokohama ocupă locul al doilea în lume ca înălțime, cu 348 de metri. Inițial, culorile folosite pentru iluminare se schimbau alternativ în roșu și verde. În prezent, ele sunt albe.

3. Pointe de Barfleur Light: Farul a fost construit în zona Manche din Barfleur, în provincia Normandia din Franța. Anglicizată cu numele Pointe de Barfleur Light, farul este cunoscut printre francezi cu titlul de Phare de Gatteville. El măsoară 247 de metri și este al treilea far maritim din lume ca mărime.

4. Farul din Genova: Menționat în limba italiană ca „La Lanterna”, farul este situat în provincia genovezii din Italia. Farul datează de la începulul secolului al 12-lea și are o înălțime de 253 de metri. La Lanterna a fost reabilitat în anii 1995 și 2004 pentru a asigura o funcționalitate corectă. Construcția reprezintă cel mai înalt far maritim din Italia.

5. Farul Punta Penna: Este al doilea far maritim ca mărime din Italia și al cincilea din întreaga lume, având 85 de metri înălțime. Este situat în provincia Abruzzo și este o prezență vitală în portul Vatso.

6. Farul Mulantao: Este situat în regiunea Hainan din China. Farul a fost construit în anul 1995 și măsoară 72 de metri. Este considerat a fi cel mai mare de faru maritim din națiunea orientală.

7. Farul Baishamen: Este, de asemenea, situat în regiunea Hainan din China. Este al doilea cel mai mare – din partea țării de origine: Mulantao – având o înălțime de 71 de metri.

8. Farul Storozhno: Un far rus minune, farul Storozhno este situat în apropiere de Lacul Ladoga, în regiunea Leningrad din Rusia. Farul delimitează satul Storozhno de lângă lac și Golful Volhov. Farul măsoară 71 de metri și este declarat a fi cel de-al patrulea far din piatră din lume, ca mărime.

9. Farul Vittoria: Construit în anul 1927, ca un memorial al războiului mondial, Farul Vittoria se ridică la I înălțime de 71 de metri. Deși construcția urma să înceapă chiar la începutul primului război mondial, din cauza unor probleme, lucrările de construcție și finalizarea acestora s-au realizat abia după război. Farul Vittoria este situat în regiunea Trieste și folosește Golfului Trieste.

10. Farul Cordouan: Acest far este cunoscut în satul său natal din Franța drept „patriarhul farurilor maritime”. Farul a fost construit în secolul al 17-lea și încă este operațional în regiunea Gironde. Farul combină o aromă unică a ofertei arhitecturale franceze din acea epocă.

Chiar dacă farurile maritime sunt o rotiță esențială în natura operațiunilor maritime la nivel mondial, cu trecerea anilor, importanța oferită lor s-a diminiuat substanțial. Cu toate acestea, arhitecții și istoricii au grijă de monumentele rămase în picioare, păstrându-le cu grijă în patrimoniul maritim al fiecărei țări.

Gina Rotaru

Foto: www.marineinsight.com

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement