Dunărea, poluată cu produse petroliere

Home « Info « Porturi

Agitație joi după amiaza la Porțile de Fier I, din județul Mehedinți! Apele Dunării au fost poluate în jurul orei 14.30 cu produse petroliere, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri lungime și 30 de metri lățime. O suprafață majoră, pentru care a fost nevoie de intervenția rapidă a unei echipe de specialiști ai S.G.A. Mehedinți care a reușit să înlăture petele petroliere cu ajutorul unor substanțe neutralizante.

Potrivit specialiștilor de la Apele Române, substanța revărsată în apele Dunării era păcură și provenea de la apele de santină ale navelor, care au tranzitat în cursul zilei de joi Dunărea, în judeţul Mehedinţi. Reprezentanții „Apelor Române” spun că sesizarea privind existența unei poluări pe Dunăre a fost făcută de angajați ai companiei Hidroelectrica.

Neutralizare cu 25 saci de spillsorb

Potrivit purtătorului de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Române Mehedinţi, Magda Someşan, pata de produs petrolier se întindea pe o lungime de aproximativ 100 de metri şi o lăţime de 30 de metri.Cei de la S.G.A. Mehedinți au acționat minute bune cu produse neutralizante pentru a putea înlătura petele discontinue de păcură. Pentru neutralizarea păturei de păcură a fost nevoie de o intervenție corporativă, care a necesitat folosirea a 25 saci de spillsorb. Petele discontinue au fost localizate de-a lungul barajului pe 100 m și o lățime de 30 m, între campurile deversoare 4 – 10.

„Joi, ora: 12.45 am fost anuntați de către reprezentanții Hidroelectrica P.F.I – Portile de Fier I, că în amonte de baraj s-ar fi produs un eveniment de poluare cu produs petrolier. La fața locului s-au deplasat reprezentanți de la S.G.A. Mehedinți- compartimentele: GRA – Gospodărirea Resurselor de Apă și Inspecția Apelor pentru a evalua situația și de a lua măsuri de intervenție, în vederea atenuării fenomenului”, se arată în comunicatul de presă al Apelor Române.

Dunărea colectează majoritatea râurilor din România cu excepția celor din Dobrogea, transportând anual circa 60 de milioane de tone de aluviuni și 200 de miliarde m³ de apă. De asemenea, Dunărea prezintă o importanță deosebită pentru navigație, hidroelectricitate și piscicultură, ea furnizând apă pentru industrie, agricultură și populație.

Gina Rotaru

Foto: www.exclusivnews.ro

Publicat in: ianuarie 2013
Etichete pentru acest articol: Dunare, navigatie Dunare, pescuit Dunare, poluare Dunare
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement