Și Croația e-n carnaval!

Home « Info « Porturi

Carnavalul este o sărbătoare cu o tradiție veche în Croația! În fiecare început de an, distracția începe atât pe apele croate, cât și pe străzile lăturalnice, prin diferite festivaluri. De la parade nautice, până la festivaluri de muzică, Croația este una dintre cele mai atractive destinații de vacanță, pe timp de carnaval. Și nu numai! Este țara yachturilor, a vacanțelor de lux și a distracțiilor nocturne... Ce mai, vrei high class? Du-te în Croația!

Iar dacă nimerești și în timpul vreunui Carnaval, atunci distracția este asigurată. Milioane de oameni se strâng annual să admire parada de yachturi pe apă sau carnavalul de măști, desfășurat în plină stradă. Însă, printre cele mai mari atracții din an se regăsește Carnavalul Rijeka, preferatul tinerilor, care se desfășoară la începutul lunii Februarie, până în Valentines day.

Carnavaluri de top în Croația

Însă, asta nu e tot! Pe lângă Carnavalul Rijeca, din orașul Rijeka și coasta Kvarner, mai există parade cu semnificații majore în Split, Dubrovnik și Insula Pag. Este perioada anului când turiștii și localnicii petrec laolaltă, în stil tradițional, pe ritmuri nebune și cu delicatese culinare. Trebuie doar să știi la ce tip de carnaval vrei să mergi: tradițional, tineresc sau mascat. Asta pentru că în Croația le găsești pe toate!

Orasul Rijeka este cunoscut pentru parada de ambarcațiuni și numeroasele festivități în cadrul cărora se navighează și se petrece pe străzile orașului. Este un carnaval destinat tinerilor, puși pe distracție, pregătiți de aventură pe mare și petreceri nocturne, care să dureze până în zori. Dacă, însă, preferi tradiționalismul, Insula Pag organizează anual celebrul carnaval „Robinja” (sclav), iar dacă vrei să te bucuri de dans, costume și măști alege carnavalul în orașul Dubrovnik: KASTAV. Vei rămâne impresionat de suflul acestui carnaval.

RIJEKA CARNAVAL – Cel mai mare CARNAVAL din Croația

Orasul Rijeka deține supremația! Este al treilea ca mărime din lume, cu peste 20.000 de participanți și mai mult de 600.000 de turiști. Carnavalul începe cu o predare a cheilor orașului la Master of Carnaval. Aici ai loc expoziții, spectacole și parade mascate, până la ceremonia de încoronare a regelui și a reginei. Carnaval din Rijeka a început în17 ianuarie și ține până în 22 februarie.

PAG CARNIVAL

Carnavalul Pag are o tradiție de peste 80 de ani. Începe în prima săptămână din ianuarie și ține până la sfârșitul lunii februarie. În fiecare sâmbătă au loc dansuri în pivnițele și hotelurile Pag, iar în ultimele trei zile, carnaval se mutăîn piața centrală, numită Pjaca. Carnavalul începe cu festivitatea înmânării cheii orațului, și durează trei zile. Personajul principal feminin al carnavalului este un sclav Robinja. Robinja este jucat de un bărbat îmbrăcat în femeie, care poartă o basma și este însoțit de doi băieți tineri: un agent de vânzări, un muzician și alte personaje din timpul dominației turcești. Întreagul Carnaval se bazează pe vânzarea de sclavi, iar, în timp ce cumpărătorii se ceartă, tânăra scapă.

Kastav – Tradiția sub protecția UNESCO

Carnavalul tradițional Kastav este scris pe listele de patrimoniu cultural imaterial stabilit de UNESCO. Tradiția se bazează șe alungarea spiritelor rele și a iernii, din sate. Loclnicii ies pe străzi, cu măști înfiorătoare pe chip și fac zgomot pentru a speria spiritele. Carnavalul începe în ianuarie, în ziua de Sfântul Antonie.

Gina Rotaru

Publicat in: februarie 2013
Etichete pentru acest articol: carnaval, carnaval Croatia, Croazia
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement