Noi substanțe cu risc de poluare pentru apă

Home « Info « Legislatie

Poluarea apelor a devenit o problemă tot mai usturătoate pentru ecologiști, dar și pentru toți ceilalți. Apa potabilă începe să se împuțineze, iar mările, oceanele și lacurile sunt poluate prin deversarea gunoiului menajer. Motiv pentru care Uniunea Europeană a trecut pe lista priorităților un proiect de soluționare a acestei probleme. Astfel, s-au adoptat noi reglementări privind protecția apelor și se vor înterzice mai multe substanțe nocive care duceau la poluarea acestora.

Noile reglementari au fost adoptate marți de eurodeputați în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European (PE). În timpul sesiuni s-a hotărât ca pe lista europeană a produselor cu risc de poluare pentru ape să mai fie adăugate 12 noi substanțe. Acordul negociat cu Consiliul UE a fost aprobat cu 646 voturi pentru, 51 împotrivă și 14 abțineri. Printre aceste substanțe se află și trei substanțe farmaceutice. Astfel, pentru a putea ține o evidență asupra acestor susbstanțe, Uniunea Europeană a hotărât să creeze o „listă de supraveghere”.

Substanțe farmaceutice

„Politica apei este una pe termen lung. Cetatenii nostri trebuie sa aiba acces la ape curate in orice forma. Din pacate studiile arata ca avem un drum destul de lung pana sa obtinem un nivel bun pentru mediu al substantelor chimice, mai ales in apele de suprafata. Standardele de calitate a mediului in aceasta noua directiva se vor aplica la 15 noi substante, care au fost identificate impreuna cu partenerii nostri in decursul unui indelungat proces”, a declarat luni raportorul Richard Seeber, membru al grupului PPE, potrivit Rtv.ro.

În noua lege se admit riscurile de poluare a trei substanțe farmaceutice folosite pe scara larg: preparatele hormonale 17alphaethinylestradiol, 17beta-estradiol și calmantul Diclofenac. Pentru a diminua efectele acestor substanțe asupra apei, Comisiei Europene (CE) ar urma să dezvolte o abordare strategică a riscurilor. Cât despre substanțele recent identificate, Standardele de calitate pentru mediu (EQS) va stabili concentrațiile permise, iar regulile ar urma să intre în vigoare în 2018, iar rezultatele se vor putea vedea abia în anul 2027.

Standardele de calitate pentru mediu EQS sunt cele care stabilesc concentrația maximă a unui poluant sau a unui grup de poluanți suportată de organismele vii din zona respectivă. Astfel, în funcție de concentrația poluantului, acesta intră pe lista prioritră și este interzisă utilizarea lor în anumite zone sau în toate zonele, în funcție de necesitatea de folosite a acestuia pentru omenire.

Gina R.

Foto: rangerenv.com

Publicat in: iulie 2013
Etichete pentru acest articol: deversari maritime, poloare apa, poluare maritima, poluarea apei
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement