Nisip de vanzare!

Home « Info « Legislatie

Pe plajele din Republica Capului Verde, una dintre cele mai sărace ţări, oamenii vin zilnic între reflux şi flux, când nivelul mării este cel mai scăzut, că să adune nisipul. Ţara se lăuda cu unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, dar acestea au ajuns să fie limitate la zona resorturilor turistice, în afara cărora peisajul e mai degrabă deprimant din cauza “hoţilor de nisip”. Iar consecinţele nu se simt doar la malul mării: din cauza lipsei stratului protector de nisip, apa sărată a început să se infiltreze în sol şi pe terenurile situate în apropierea coastelor localnicii nu mai pot cultiva absolut nimic.

În ultimii ani organizaţiile ecologiste au început să ridice valul care ascundea unul dintre cele mai bizare circuite internaţionale ale contrabandei: traficul cu nisip. Nu e vorba de folosirea sa ca material de construcţii, ci de nisipul fin de pe plajele unor ţări din Lumea a Treia care ajunge să fie vândut ilegal unor state bogate. Fenomenul nu e limitat la această mică ţară africană. Contrabanda cu nisip loveşte în egală măsură şi Kenya, Sierra Leone, Maroc sau Jamaica. Insula caraibiană a ajuns în 2008 în centrul unei ample anchete după ce nisipul din faţa unui resort în construcţie a dispărut peste noapte.

În Benin guvernul a început chiar să creeze rezerve de nisip în încercarea de a combate efectele furturilor, din cauza cărora nivelul mării a crescut iar coastele ţării sunt afectate de eroziune. Oamenii continuă însă să se implice în trafic, deoarece, potrivit presei locale, câştigă în jur de 100 de dolari pe un camion încărcat – dublul salariului mediu din această ţară.

Ce se întâmplă însă cu nisipul? O mică parte e folosită de locuitorii din aceste ţări sărace la construcţii. Cea mai mare parte este însă exportată către state mai bogate, care vor să îşi extindă sau să îşi imbunatească plajele. Dubai-ul, de pildă, a avut nevoie de 600 de milioane de tone de nisip pentru faimoasa insula palmier, nisip provenind în general din importuri.

Cel mai spectaculos caz e însă cel din Singapore, un stat care, potrivit unui raport al ecologiştilor de la Global Witness, şi-a mărit suprafaţa cu aproape un sfert folosind nisip din Vietnam, Malaysia, Cambodgia, Indonezia şi alte ţări. Unele dintre acestea au interzis în cele din urmă exporturile de nisip după ce au constatat efectele negative ale acestora: de pildă, insulele din arhipelagul indonezian Riau au început să dispară, acoperite de ape. Contrabanda continuă, însă, dimensiunile comerţului cu nisip al statului Singapore fiind estimate la un sfert de miliard de dolari. Practic, ţările bogate îşi măresc plajele pe seama celor sărace. Un regizor francez a dedicat fenomenului un documentar, intitulat “Războaiele nisipului”.

Traficul cu nisip nu e limitat însă doar la Asia, Africa şi America Latină. Inclusiv Germania are nevoie de astfel de importuri. Nemţii îşi aduc nisipul de pe fundul Marii Baltice şi al Marii Nordului prin dragare, o operaţiune care distruge orice formă de viaţă din adâncul apelor.

Roxana Samfira
Sursă foto: eviajado.com
 

Publicat in: octombrie 2014
Etichete pentru acest articol: furt de nisip, marirea teritoriului tarii, plaje
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement