Marea Neagră, noul Golf Persic

Home « Info « Legislatie

Marea Neagră se dovedește a fi mai bogată decât de-am fi așteptat. Nu în nave scufundate legendare, ci în resurse naturale. Mai exact, adâncurile ei ar ascunde nu mai puțin de 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Nu o spunem noi, ci grupul petrolier francez Total SA , care a obținut deja aprobarea Guvernului bulgar să cerceteze zona. Asta pentru că, potrivit unor date neoficiale, blocul „de aur” numit „Khan Asparuh” se află în zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră. Veștile bune însă nu se opresc aici! Ce are România de câștigat din toată descoperirea? Gerhard Roiss, directorul OMV, a declarat că România va simți o creștere economică majoră...

Motivul: o rezervă gigantică de petrol şi gaz se regăsește și în apele Mării Negre de pe teritoriul românesc. Motiv pentru care OMV a acaparat piața din România, precizând că au cumpărat cel mai mare operator de benzinării şi rafinării. Iar de acum încolo va deține „nişa concernului European integrat”.

Extracții petroliere pe 30 de ani în Bulgaria!

Blocul „Khan Asparuh” are o suprafață de 14.000 km pătrați și este situat la doar 15 km de depozitul de gaze naturale, care a fost descoperit în luna februarie pe teritoriul român al Mării Negre. Potrivit unor surse neoficiale, citate de cotidianul bulgar 24 Chasa, în Marea Neagră s-ar afla în jurul a 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce ar transforma Marea Neagră în noul Golful Persic, având în vedere bogăția subacvatică deținută. Grupul petrolier francez Total SA a început deja prospecțiunile, iar dacă se vor confirma aceste date, acesta urmează să efectueze extracții pe o perioadă de 30 de ani! Timp în care Bulgaria va avea un câștig de 410 milioane de dolari pe an. Ceea ce înseamnă un profit de 12 miliarde de dolari în decurs de 30 de ani.

Mai mult, țara își va câștiga independența privind consumul de gaze naturale și petrol, folosind numai gaze naturale autohtone. Lucru ce va duce la o creștere economică substanțială, chiar și pe termen scurt. La ora actuală, peste 85% din gazele naturale ale Bulgariei sunt furnizate de grupul rus Gazprom. Până în 2010 Bulgaria a fost dependentă în totalitate de Gazprom. Însă de doi ani, compania Melrose a demarat extracția zăcămintelor de petrol și gaze naturale din Galata, Kaliakra şi Kavarna din Marea Neagră.

România, cu rezervă gigantică, dar la mâna OMV

Dacă ar fi să ne luăm după estimările directorului managerial al OMV și România ar trebuie să revină la speranță privind zăcămintele de gaze naturale și petrol. Acesta a declarat într-un interviu acordat unei reviste germane că țara noastră va avea o creștere economică simțitoare datorită rezervelor gigantice de petrol şi gaze găsite în Marea Neagră. „În România am găsit în Marea Neagră o rezervă gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă globală. Astfel că aici vom vedea o creştere uriaşă. În România am cumpărat cel mai mare operator de benzinării şi rafinării. Iar prin acest exemplu observăm că: noi deţinem nişa concernului European integrat”, a declarat Gerhard Roiss, potrivit ziare.com.

Sună frumos, însă mai e drum lung până poporul român va simți o eventuală ușurare în buzunare. Asta pentru că oficialii de la OMV vor să demareze acțiunile de extragere a petrolului abia în 2018, punând la bătaie o investiție de 1,23 miliarde euro în doi ani! Bani pe care urmează să îi recupereze din valoarea zăcământului care poate fi aproximată la 17 miliarde euro. Iar din toată suma, România va primi redevenţele între 3,5 şi 13,5% - cele mai scăzute niveluri dintre lume. Motiv pentru care, speranțele românilor se opresc la nivel de visare. Asta pentru că, în timp ce resursele noastre îi vor îmbogăți pe alții, noi vom scoate din buzunare tot mai mult pentru picăturile scurse din pompa OMV.

Gina Rotaru

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement