Distracția pe skijet – cu permis sau fără?

Home « Info « Legislatie

Motor, viteză, manevrabilitate și echilibru! Distracția nautică pe motor poate fi destul de periculoasă, mai ales dacă nu ai experiență! Motiv pentru care, în unele cazuri, autoritățile obligă practicanții de navigație la încrierea la cursuri specializate și obținerea permiselor, în funcție de tipul ambarcațiunii pe care și-l doresc. Iar dacă la șalupe, yachturi sau ambarcațiuni cu mulți cai putere permisele de navigație sunt obligatorii, există bărci sau jucării nautice la care permisul nu este un „must have”.

Cu toate acestea, este recomandat să deții un permis sau măcar să ai un certificat de absolvire a unei școli de profil. Nu de alta, dar siguranța proprie este întotdeauna mai importantă ca adrenalina distracției nautice! Iar de multe ori, dezbaterea se dă la skijet-uri: este necesar permisul de navigație pentru skijet? Ei bine, în marea majoritate dintre cazuri, DA! În ciuda faptului că pare o jucărie nautică inofensivă, multe skijet-uri au dimensiuni și motoare puternice care le clasează în categoria ambarcațiunilor care necesită permise de navigație. Bineânțeles, există și excepții. Iată în ce situații te poți distra pe skijet, în mod legal.

Skijet sub 2.5 m și motor mai mic de 3.68 kw

Regulamentul din Monitorul Oficial arată că un skijet poate fi condus fără permis de navigație doar dacă acesta îndeplinește anumite condiții, precum o anumită limită de lungime și un maximum de cai putere stabilit de autorități!

„Art. 1 a) ambarcaţiune de agrement - orice ambarcaţiune, propulsată cu motor şi/sau cu vele, al cărei corp are lungimea de 2,5 m până la 24 m măsurată conform standardelor armonizate aplicabile, care nu transportă mărfuri şi care este utilizată exclusiv în scopuri sportive şi recreative; "

„Art. 4. (2) Pentru a conduce o ambarcaţiune de agrement cu o putere a motorului de până la 3,68 kW pe ape interioare nu este necesară deţinerea certificatului internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa D. "

Ceea ce înseamnă că un skijet cu o lungime mai mică de 2.5 m poate fi condus pe ape interioare și maritime fără permis de navigație, indiferent de capacitatea motorului. De asemenea, permisul nu este necesar pe ape interioare la skijeturi de peste 2.5 m lungime și până la 24 m, însă acestea trebuie să dețină un motor cu o putere mai mică de 3.68 kw. Iar pe ape maritime, skijetul poate fi condus fără permis de navigație doar dacă e mai mic de 2.5 m.

Majoritatea skijet-urilor sunt de dimensiuni mari!

O veste îmbucurătoare pentru iubitorii de adrenalină, însă nu foarte ofertantă! Nu de alta, dar skijeturile cu dimensiuni și motoare mai mici de 2.5 m, respectiv 3.68 kw nu se găsesc foarte des. Marea majoritate a dealerilor comercializează skijeturi cu motoare puternice, destinate distracției nautrice de adrenalină. Singurele șanse de a te bucura de un skijet cu aceste caracteristici sunt la centrele de închirieri de pe litoral, care încearcă să ofere distracție nautică pentru toate categoriile.

Cu toate acestea, în cazul în care nu aveți permis de navigație, marea majoritate dintre ele vă poate închiria un skijet cu tot cu un instructor. Iar aici costurile sunt ceva mai măricele. Așadar, pentru a savura din plin adrenalina pe mare, îndreptați-vă atenția căter o școală de navigație. Nu durează mult, cursurile sunt funny, iar permisul obținut vă oferă independență.

Gina Rotaru

Foto: www.adventurestoday.org

Publicat in: martie 2013
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement