Delta Dunarii, in vizorul Ministerului Mediului

Home « Info « Legislatie

Delta Dunării se numără printre cele mai frumoase delte din Europa, recunoscută peste tot în lume şi inclusă, din decembrie 1990, în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural.

De-o superbitate rară, Delta Dunării adăposteşte întinderi de apă şi uscat care conferă condiţii de viaţă bune pentru un număr mare de specii de plante şi animale. Dintre acestea, stuful formează una dintre cele mai întinse suprafeţe compacte din lume, iar pădurile Letea şi Caraorman reprezintă limita nordică pentru două specii rare de stejar, frecvent întâlnite în zonele sudice ale peninsulei Balcanice şi Italice.

Vegetaţia Deltei este specifică mlaştinilor (stuful, papura, rogozul, în amestec cu salcia pitică) şi ocupă 78% din totalul suprafeţei. Zăvoaiele ocupă 6% din suprafaţa deltei, fiind păduri de salcie, frasin, arin, plop, care cresc pe grindurile fluviatile, iar ochiurile de apă sunt acoperite de o vegetaţie acvatică şi plutitoare, ocupând 2% din suprafaţa deltei.

Delta Dunării se identifică prin numărul mare de plante acvatice şi terestre, prin mai mult de 360 de specii de păsări, colonii de pelicani şi cormorani, dar şi prin numărul mare de specii de peşti cu valoare ecologică şi economică ridicată (peste 45 de specii de peşte de apă dulce). Toate aceste au făcut ca Delta Dunării să fie considerată un adevărat muzeu al biodiversităţii, cu o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.

Name
De valoarea inestimabilă a acestui colţ de rai este conştient şi Departamentul Ape, Păduri şi Piscicultură din Ministerul Mediului, care a lansat spre consultare publică ideea ca pescuitul în Deltă sau pe cursul Dunării să fie permis cu maximum trei undiţe sau trei lansete, cu câte două cârlige fiecare.
 

Acest proiect de lege a fost elaborat în scopul asigurării protecţiei şi conservării resurselor acvatice în apele maritime şi continentale ale României. Astfel, proiectul de lege propune ca în apele Deltei Dunării, pescuitul în scopuri de agrement să fie permis cu maximum două undiţe, două lansete sau o ţaparină cu câte 10 cârlige fiecare, iar fiecare pescar poate reţine din captura sa cota zilnică alocată în concordanţă cu cota anuală concesionată, specificată expres în tichetele teritoriale. În cazul pescuitului sportiv, pescarii vor elibera capturile în mediul lor natural, imediat după punctare şi cântărire.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com
 

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: Delta Dunarii, inot, pescar, pescuit, specii de pesti
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement