Cu barca pe canalele navigabile ale Deltei

Home « Info « Legislatie

Știm cu toții că Delta Dunării este leagănul unor sute de specii de plante, pești și păsări protejate de lege și că o plimbare zgomotoasă cu barca cu motor prin mijlocul habitatului lor nu poate fi făcută după cum ne taie capul, existând și în acest domeniu o serie de reglementări. Știi să navighezi, ți-ai luat și permisul de căpitan de cursă lungă, ai făcut aprovizionarea pentru câteva zile rupte de civilizație... Numai că afli că n-ai voie să umbli de bezmetic prin rezervațiile de cocori sălbatici fără... autorizație.

Ești fericitul posesor al unei ambarcațiuni ultimul răcnet și vrei să-ți dai pe spate prietenii, ducându-i undeva în misterioasa și eterna noastră Deltă. La o primă aruncare de ochi, toate aceste premise și aprobări pot părea enervante și tipice sistemului birocratic românesc, însă rolul lor este unul simplu și corect: protejarea Deltei.
Astfel, dacă vrei să mergi pe principalele canale navigabile (Sulina, Sf. Gheorghe, Chilia) sau în zonele de agrement, trebuie să ai în primul rând barca înmatriculată.

Regulile navigatiei in Delta Dunarii

Există și câteva zone de agrement unde nu este necesară înmatricularea, dacă nu te plimbi pe o cale navigabilă și alegi râuri sau lacuri adiacente. Totuși, este bine să respecți regulile locului, cum se spune, adică să nu lași gunoaie în rezervațiile naturale, să nu folosești motorul la turație mare (sperii peștii), iar dacă luciul de apă e concesionat, ceea ce în multe cazuri poate fi, atunci trebuie să ai și acordul proprietarului.

E recomandat să păstrezi permisul la bord, alături de actele bărcii și proprietarului, pe toată durata micii voastre escapade prin rezervație, pentru orice control care ar putea apărea pe parcurs. Odată ieșit din zona de agrement și reintrat pe canalele mari de navigație, nu mai ai nevoie de acel permis. De asemenea, pentru canalele, lacurile și gârlele arondate zonei de agrement, ai nevoie de un permis de acces pe care îl ridici pe loc, contra unei taxe, de la Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării“, fix din Portul Tulcea.

Taxa in functie de capacitatea motorului

Taxa variază în funcție de capacitatea motorului și de numărul de persoane care vor călători, însă este mai mult decât modică. Iar la eliberarea permisului ți se solicită și o serie de acte precum atestatul de bord sau certificatul de ambarcațiune de agrement, chitanța doveditoare achitării taxei de eliberare și actele privind starea tehnică a bărcii tale.

Dacă intenționezi să ieși pe mare prin Sf. Gheorghe sau Sulina, ai nevoie și de un permis de frontieră emis de Poliția de Frontieră Tulcea, respectiv Sulina. Actele necesare sunt: o cerere tip, copii ale carnetului bărcii și de pe actele de identitate ale pasagerilor (la persoane juridice se solicită și copii ale actelor companiei). Deși eliberarea acestui permis e gratuită, dezavantajul mare e că acesta nu se eliberează pe loc, ci durează cam două zile bune.

Obtinerea permisului de pescuit

Dacă ești pasionat de pescuit și vrei să dai cu râma la pește, ai nevoie și de un permis de pescuit de la AVPS, chiar dacă ești membrul unei asociații de pescari. În cazul în care ești membru, trebuie să prezinți și carnetul de membru cu cotizația la zi. Spre deosebire de alte permise, cel de pescuit se obține instant de la magazinul de pescuit și vânătoare din Portul Tulcea, de lângă hotelul Delta. Odată obținut acest permis, ai liber la pescuit, desigur fără să prinzi specii de pește protejate de lege! Acum că ai toate bagajele pregătite (și pe cele fizice, și pe cele informaționale), Nautica Magazine îți urează vânt din pupă!

Autor: Gabriel Ban
Sursa foto: destinatiituristice.ro

Publicat in: decembrie 2012
Etichete pentru acest articol: canale navigabile, Delta Dunarii, navigatie Delta, vacanta Delta
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement