Circulația maritimă cu bărci neînmatriculate

Home « Info « Legislatie

Dacă ești proprietar de ambarcațiune, trebuie să fii la curent cu toate noutățile legislative privind înregistrarea, înmatricularea, impozitul și circulația maritimă. Cunoscând toate detaliile legale privind ambarcațiunea pe care o deții, scutești nu doar timp pierdut și bătăi de cap, ci și multe cheltuieli privind hobby-ul bărcilor. Astăzi ne-am oprit asupra unei probleme esențiale pentru navigatorii începători și nu numai, case sunt și posesori de bărci de mici dimensiuni. Se poate naviga cu bărci neînmatriculate?

Doar dacă ambarcațiunea are sub 7 metri lungime și puterea motorului mai mica sau egala cu 15 kW. Cu toate acestea, barca trebuie înregistrată, pentru ca proprietarul să poată obține dreptul de pavilion, care permite circulația pe căi navigabile. În caz contrar, ambarcațiunea nu poate fi folosită doar în zone de agrement, stabilite de căpetănia regiunii respective. În cazul acestor ambarcațiuni de agrement, există două posibilități: înmatricularea sau inventarierea, aceasta din urmă având o proceducă ceva mai simplă. Așadar, pentru a vă bucura de navigație fără probleme, fiind posesorul unei ambarcațiuni sub 7 metri lungime și cu un motor mai mic de 15 kW, este recomandată înregistrarea navei, în urma procedurii de inventariere.

Ambarcațiunile care nu necesită înmatriculare

Potrivit Autorității Navale Române (ANR) nu există interdicții de circulație maritimă în scop personal cu ambarcațiuni sub 7 metri și cu puterea motorului de până la 20 CP inclusiv. Dacă, însă vorbim de ambarcațiuni folosite în scop comercial (transport persoane, bunuri sau pescuit industrial), înmatricularea lor este obligatorie. Cu toate acestea, în unele zone maritime din România, permisul ambarcațiunilor cu aceste caracteristici pe toate arterele căilor navigabile nu este admis, din motive de siguranță, la cererea căpităniei zonale.

În Ordonanța de Urgență a Guvernului 74/2006, la articolul 51-4, alineatul 5, se prevăd următoarele:
„(5)Nu se inmatriculeaza sau nu se inscriu in registrul de evidenta urmatoarele categorii de nave:
a) ambarcatiunile cu o lungime mai mica de 7 m si/sau cu o propulsie mai mica de 15 kW;
b) ambarcatiunile propulsate prin forta umana;
c) ambarcatiunile de agrement carora nu li se aplica reglementarile nationale privind introducerea pe piata a acestora, cu exceptia ambarcatiunilor destinate sa transporte persoane in scop comercial si a ambarcatiunilor pe perna de aer.”

În Delta Dunării, una dintre cele mai căutate destinații din țară pentru navigație, ambarcațiunile de agrement neînmatriculate, cu caracteristicile menționate mai sus, nu au interdicție de circulație pe căile navigabile. Însă, obligația navigatorilor este să plătească permisul de acces în Delta Dunării. Așadar, dacă sunteți proprietarul unei ambarcațiuni de agrement de mici dimensiuni și cu motor sub 20 CP, inclusiv, vă puteți bucura în liniște de navigația pe apele României. Să aveți un an cu multe plimbări cu barca!

Gina Rotaru

Foto: www.shipyardraid.ca  

Publicat in: martie 2013
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement