Asigurări de yachturi în România

Home « Info « Legislatie

Mașină sau yacht, tot ai nevoie de asigurare! Însă, când vine vorba despre o ambarcațiune de mari dimensiuni, care nu stă în garajul casei tale, asigurarea ei nu doar că este un must, dar îți garantează liniștea proprie. Chiar dacă nu a fost accidentată, trecerea timpului își lasă amprenta asupra aspectului, dar și a funcționalității ei. Iar în aceste cazuri, o asigurare încheiată la o companie puternică, care oferă servicii de calitate ar fi cea mai bună alegere!

Ce și unde se fac asigurările de ambarcațiuni în România și care sunt prețurile pachetelor oferite de companiile de profil? Nu vă așteptați să dea egal cu prețul aplicat unui autoturism! Nu doar mărimea diferă, ci și motoarele, stilul de îngrijre și pericolele la care este supusă ambarcațiunea, indiferent de mărimea pe care o are. Și, cu cât este mai performată, cu atât prețul unui pachet de asigurare este mai mare! Așadar, gândiți-vă de două ori înainte de a spune DA achiziționării unei ambarcațiuni, pentru că costul întreținerii ei ar putea fi destul de piperat.

Companii de asigurări ambarcațiuni

În ultimii ani, piața de ambarcațiuni din România a crescut considerabil șitot mai mulți proprietari de yachturi optează pentru asigurări. Unii tind către asigurare totală, alții doar pentru anumite secțiuni importante ale ambarcațiunii. În orice caz, pentru o asemenea acțiune, ai nevoie de asiguratori cu experiență, eficienți și corecți! Nu i-am testat pe toți, însă după câteva căutări în amănunt am aflat care sunt cei mai importanți și apreciați asiguratori de ambarcațiuni din România. Cum era de așteptat, marea majoritate a marilor companii, care oferă asigurări pentru case și autoturisme, au și pachete pentru ambarcațiuni.

Printre ei se regăsesc cei de la Asirom, Generali, Omniasig, Groupama, Aliantz-Tiriac, Astra Certasig, Gothaer Credit Europe, Euroins ș.a. Atenție, însă! Înainte de a spune DA oricărui dealer sau companie de asigurări, cască bine ochii întrucât marea majoritate oferă despăgubiri la eventualele daune doar dacă acestea s-au produs în „limita teritorială a Romaniei”. Iar în cazul unui yacht, este puțin probabil ca proprietarul să nu treacă granițele țării navigând. La ora actuală, cele mai căutate companii de asigurări din domeniul ambarcațiunilor sunt Astra și Certasig.

Prețuri în funcție de valoare

La fel ca la case sau autoturisme, asigurările se fac în funcție de valoarea yachtului. Spre exemplu, pentru o ambarcațiune evaluată la 50.000 de euro, construită în 2010, Prima de Asigurare se învârte în jurul a 650 de euro, în funcție de caracteristici, materialul din care este construită nava (oţel, fibră de sticlă, lemn, cu vele sau/și cu motor). În unele cazuri, asigurarea se poate încheia și pe o lună, însă specialiștii recomandă o asigurare pe o perioadă mai lungă de timp, pentru ca proprietarul să își amortizeze investiția de-a lungul vremii, prin restaurarea ei, în cazul în care aceasta nu a fost accidentată. Dacă investiția de lungă durată nu vi se pare eficientă și economică, puteți opta pentru o asigurare pentru „călătorie determinată”, care se încheie pentru maximum 30 de zile.

Gina Rotaru

 

Publicat in: martie 2013
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement