Amenzi de până la 6.000 de lei în Delta Dunării

Home « Info « Legislatie

Amenzi usturătoare în Tulcea în zonele strict protejate din Delta Dunării! Turiștii care au ignorat atenționarea au primit amenzi de până la 6.000 de lei. O sumă mare, pe care autoritățile din Delta Dunării au decis să o facă publică pentru a-i pune în gardă pe cei care cred că regulile pot fi încălcate! Paza în aceste zone a fost mărită, iar în ultimii trei ani, turiștii au scos cu mult peste 80.365 ron pentru amenzile privind încălcarea regulamentului privind interzicerea accesului în zonele strict protejate.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) le recomandă turiştilor să ocolească zonele strict protejate din Rezervaţie. Acestea au fost închise turismului cu scopul de a proteja habitatul natural și speciile de viețuitoare care trăiesc aici. Pentru nerespectarea acestei reguli, Serviciul Districte Ecologice al ARBDD a aplicat în ultimii trei ani aproximativ 305 sancţiuni turiştilor, care au intrat în zone strict protejate. Aproximativ 207 dintre acestea au însumat amenzi în valoare totală de 80.365 lei.

Dezvoltarea eco-turismului

Grupurile de turişti care vizitează Rezervaţia exercită presiuni asupra habitatelor naturale, iar în zonele strict protejate apar cărări făcute de turiștii care încalcă regulile. Acest lucru se întâmplă celmai adesea în Pădurea Letea, o zonă protejată datorită faunei impresionante, pe cale de dispariție. Oprirea acestor nerespectări ale regulamentului Deltei Dunării ar putea duce la o dezvoltare intensivă a unor ramuri turistice adesea practicate în străinătate: cea a rezervațiilor naturale sau eco-turismul.

O nișă care atrage tot mai mulți turiști în fiecare an. „Pentru o cât mai bună echilibrare a activităţii turistice cu ţinta Administraţiei de protejare a mediului, se propune organizarea vizitelor pe trasee stabilite de către ARBDD şi însoţite de personal de specialitate al instituţiei”, se arată într-un comunicat AGERPRES emis de ARBDD Tulcea.

Caiac pe canalele din Rezervație

Plimbarea cu caiacul pe Dunăre şi canalele din Rezervaţie în timpul sezonului de vară este una dintre cele mai bune metode de cunoaștere a Deltei Dunării, spun spun marea majoritate a pasionaților. Însă, pentru a păstra natura intactă și pentru a nu afecta coloniile de păsări, autoritățile Deltei Dunării recomandă utilizarea unor ambarcațiuni fărăr motor, precum caiacul sau canoe.

Aceste ambarcațiuni pot fi oferite la intrarea în Delta Dunării și de Centrul Rowmania din satul Crişan. În prezent, Delta Dunării găzduiește 20 de zone strict protejate cu o suprafaţă totală de 50.904 hectare, respectiv 8,7% din suprafaţa Rezervaţiei. O suprafață care reprezintă eşantioane reprezentative pentru ecosistemele naturale, terestre şi acvatice din Deltă, potrivit celor de la ARBDD.

Gina Rotaru

Foto: www.touristspots.org  

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement