Surse de poluarea apei (foto)

Home « Info « Lacuri

Despre poluarea apei am tot vorbit... La fel și despre ecologie... Însă, câți dintre noi chiar am făcut ceva în acest sens? Câți ne-am propus ca de mâine să fim mai atenți la poluarea apei, la mediul înconjurător și la mizeriile pe care, cu voie sau fără voie, le lăsăm întinse pe asfalt în urma noastră? Este un subiect de care, mulți se declară plictisiți, alții luptă să-l dezvolte, iar câțiva se chinuie să spună STOP poluării apelor! Noi ne regăsim în ultimele două categorii! Motiv pentru care, tragem încă o dată un semnal de alarmă privind poluarea apei și continuăm seria informativă despre acest subiect...

Care sunt sursele de poluare a apei? Care sunt efectele de poluare a apei? și Care sunt acțiunile pe care le putem face pentru a stopa poluarea apei? Vrei să faci o schimbare? Găsește răspunsul acestor întrebări împreună cu noi și încearcă să aduci o schimbare! Începe cu viața ta, acțiunile tale și dă-le un exemplu celor din jurul tău! De la tine poate începe un întreg sistem de ecologizare...

Care sunt sursele de poluare a apei?

Există două categorii generale de cauze: surse directe și indirecte. Sursele directe includ deversări de efluenți de la fabrici, rafinării și de tratare a deșeurilor, care emit fluide direct în apele de aprovizionare cu apă urbane. Sursele indirecte includ contaminanți, care intră în resursele de apă ale solului prin intermediul apei de ploaie. Solurile și apele subterane conțin reziduri provenite în urma activităților agricole ale omului (îngrășăminte, pesticide, etc.) și deșeuri industriale provenite în urma deversărilor neregulamentare ale fabricilor. Apla de ploaie introduce substanțele contaminate din deșeuri în pământ, poluând solul și, odată cu el, culturile de plante și legume.

Care sunt efectele a poluării apei?

Efectele de poluarea apei sunt variate. Poate duce la îmbolnăviri și toxiinfecții grave din cauza toxinelor cumulate în apa potabilă. Apă care ajunge în organismul tuturor viețuitoarelor (plante și animel), chiar și în cel al omului prina limentație și hidratare. Un efect devastator este dezechilibrul ecosistemelor lacurilro și a râurilor prin perturbarea diversității biologice, prin contaminatea cu substanțe toxice.

Modurile de reducere a problemelor?

Minimizarea rapidă a nivelul actual de poloarea apelor se poate realiza prin substanțe destinate depoluării și acțiuni puternice de curățare și ecologizare. Acestea, însă, implică unele costuri destul de mari la nivel de stat, iar bugetul alocat acestui sector nu este suficient de semnificativ pentru începerea unei astfel de mișcări. În viața zilnică, schimbarea pleacă de la modul de trai! De la sortarea deșeurilor și pănă la reciclarea materialelor. În România și în multe orașe mari ale țării există centre de reciclare a deșeurilor (fier, gârtie, plastic, sticlă). Renunțarea la mașinile personale (când nu sunt cu adevărat necesare) în favoarea bicicletelor sau a altor mijloace „sportive” poate contribui la scăderea nivelului de emisii acide și hidrocarburi în atmosferă (și, în cele din urmă, la aprovizionarea la nivel mondial de apă dulce, nepoluată).

Gina Rotaru

Foto: educatesansar.com

Publicat in: aprilie 2013
Etichete pentru acest articol: deversari maritime, poloare apa, poluare maritima, poluarea apei
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement