Minunile naturii: Lacurile explozive (foto)

Home « Info « Lacuri

Atenție! Pericol de... împroşcare cu apă! Există lacuri care, pur și simplu, explodează! Nu râdeți, pentru că fenomenul trezește fiori reci pe șina spinării, chiar și în zilele noastre, când exploziile au explicații științifice! Motivul: localnicii le numesc „locuri blestemate” sau „lacurile ucigașe!”. Sunt locuri pe malul cărora nu cresc copaci, nu zărești vreun animal și nici măcar nu auzi ciripitul păsărilor!

 

Și, nu, nu sunt bântuite! Lacurile sunt pline de CO2, care distruge fauna și flora din jurul lor. De câteva ori pe an, lacurile erup ca un vulcan nervos, omorând toate viețuitoarele și vegetația din jurul său! Este unn fenomen natural, care nu poate fi estompat de om. Cu toate acestea, atrage mii de cercetători annual și sute de mii de turiști, dornici să admire, de la distanță, o „erupție vulcanică” cu apă. Tu te-ai număra printre ei?

Explozii controlate – atracții turistice

Din cauza acestor explozii, de-alungul anilor au murit mii de oameni. Pentru a evita aceste lucruri, echipă internațională de oameni de știință și ingineri a dezvoltat si implementat un program de a elimina în mod artificial gaze din lac, prin conducte. Primul pas a fost făcut în Nyos Lake, aflat în regiunea vulcanică din cameron. Lacul Monoun, un alt lac care explodează, cunsocut ca unul dintre cele mai periculoase, a fost supus de oamenii de știință în cadrul aceluiași proiect. Astfel, zonele ucigașe de odinioară au devenit atracții turistice. Sunt zone sigure, unde vizitatorii pot admira bufnirile cumulărilor de dioxid de carbon.

Lacul Kivu – comoară sau bombă naturală?

O bogăție pentru marii producători de energie, însă o bombă cu ceas pentru locuitori! Lacul produce explozii intense și destul de frecvente! Cu toate acestea, frumusețea este principalul său atuu, din punct de vedere turistic. Lacul Kivu cumulează în adâncurile sale aproximativ 60 miliarde metri cubi de dioxid de carbon și metan, ceea ce înseamnă că poate asigura energia electrăcă a localnicilor peste 100 de ani de acum înainte. Însă, pe cât de multă bogăție deține, pe atât de multă teamă le inspiră localnicilor. Bucuiturile exploziilor sunt înfricoșătoare, iar oamenii încearcă să evite pe cât posibil să meargă pe malurile acestuia. Asta pentru că nu se știe niciodată când dioxidul de carbon izbucnește la suprafață.

Monoun și Nyos

Mai există doar două lacuri care explodează în lume: Monoun și Nyos. Ambele sunt în Camerun. Însă, Lacul Kivu este de aproximativ 2000 de ori mai mare decat ele. Cele două dețin cantități imense de sioxid de carbon, pe care oamenii de știință, împreună cu inginerii, încearcă din răsputeri să le țină sub control. Deși fenomentul pare spectaculos de la depărtare, pentru cei care trăiesc în jurul acestor lacuri este extrem de peiculos. Au fost explozii de dioxid de carbon care au dus la moartea a peste 2.000 de suflete. În zilele noastre, lucrurile s-au mai schimbat, iar lacurile sunt menținute parțial sub control! Cu toate acestea, mulțumiți-vă să le priviți de la distanță! E cel mai sigur așa!

Gina Rotaru

Publicat in: februarie 2013
Inapoi la categoria «« Info

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement