Lacurile din Lunca Dunarii

Home « Info « Lacuri
România are mulţime de lacuri superbe, de la cele glaciare de la peste 2.000 de metri altitudine până la imensele lacuri de acumulare şi unele apărute în urma unor fenomene naturale. 
Astăzi putem vorbi de existenţa următoarelor lacuri în lunca Dunării şi acestea reduse ca suprafaţă: La Ochi, Fântâna banului, Gârla Mare, Bistreţu, Suhaia, Ulmeni, Ciocăneşti, Călaraşi, Jegălia, Jijila, Carpina, Plosca, Popina, Balta Rotundă. Lacuri de origine eoliană se mai găsesc pe stânga Jiului, între Castranova şi Apele Vii (Balta Belia, Balta Cerna, Balta Lată, Balta Godovanu).
Cele 16 lacuri care sunt dispuse in cascada sunt interconectate si separate de baraje naturale de travertin, ale caror straturi cresc cu un centimetru in fiecare an.
Varietatea de culori (de la albastru azur la verde, de la gri la bleu) si modul in care acestea se intrepatrund, schimbandu-se constant sunt influentate de cantitatea de minerale si microorganisme care exista in apele lacului, dar si de unghiul in care cad razele soarelui.
Izolarea completă sau parţială a acestor lacuri a dus la suprasărarea apelor, acolo unde aportul de apă dulce de pe uscat a fost foarte mic (Techirghiol, Gargalâc, Agigea, Tatlageac, Costineşti, Comarova); când izvoarele de fund şi reţeaua hidrografică alimentează din abundenţă lacurile, apa acestora se îndulceşte (Taşaul, Tăbăcăriei). 
 
 
 
 
Foto: infoghidromania
Publicat in: iulie 2015
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement