Lacuri naturale in lume

Home « Info « Lacuri
Lacuri  tectonice (formate prin scufundarea pe cale geologica a scoartei terestre, exemplu: Marea Caspica - 180m adancime si 370000 km2 ca suprafata, fiind cel mai mare lac din lume). Lacurile naturale, după modul de formare pot fi lacuri glaciale, lacuri vulcanice, lacuri tectonice, lacuri meteorice și lacuri aluvionare. Pe de altă parte, în Mongolia, mai mult de sută de lacuri au dispărut decursul ultimilor ani, din cauza secetei și a cererii mari pentru irigare. Unul dintre cele 140 de lacuri sub-glaciare de pe pamant, Vostok, este cel mai mare si mai adanc, cu adancime maxima de 899 de metri. Intre regiunile sudice ale Federatiei Ruse si nordul Iranului se afla cel mai mare bloc de apa din lume.
 
Suprafaţa şi adâncimea acestor lacuri sunt reduse, ele aflându-se într- fază înaintată de colmatare; lacurile prezintă emisari de scurgere care, în unele cazuri segmentează barajul, fiind posibilă drenarea lacului. După poziţia şi geneza depresiunilor rezultate prin procese de alunecare şi prăbuşire se deosebesc două categorii de lacuri: de vale şi de versant.
 
Shangrila, este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri din Kashmirul pakistanez. Este un ochi de apa impresionat, cu suprafata de 146 kilometri patrati si cu adancime record de peste 400 metri, fiind printre cele mai adanci lacuri din Europa. Splendidul ochi de apa cristalina se afla la inaltimea de 4.556 de metri, ceea ce-i confera si titlul de lacul cu apa dulce situat la cea mai mare altitudine din lume. Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania, cu suprafata de aproape 9 ha. Acesta se afla in Parcul National Retezat la altitudine de peste 2000 m altitudine. Lacurile instalate în cratere sunt mici ca dimensiuni şi formează calderele în care se găsesc cele mai multe lacuri.
 
 
Foto: webzpk.com
Publicat in: iulie 2015
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement