Lacuri care merita vazute in 2014

Home « Info « Lacuri

Fenomene rare, păduri şi case scufundate, culori incredibile, bule de gaz metan, toate acestea definesc cele mai stranii lacuri din lume care merită văzute măcar o dată în viaţă.

În topul celor mai stranii lacuri în care se petrec fenomene ciudate se află lacul Abraham, din Alberta (Canada). Dacă vara, lacul este ca oricare altul, iarna, acesta se umple de milioane de bule de gaz metan, eliberate de către plantele de pe fundul lacului. Odată ce bulele se apropie de suprafaţa lacului, din cauza temperaturilor extrem de scăzute ( - 30 de grade Celsius), acestea îngheaţă, oferind un adevărat spectacol vizual.

Datorită acestui fenomen, lacul a reuşit să atragă atenţia multor fotografi, care se adună aici pentru a surpinde cele mai inedite imagini. Aceştia se pot deplasa chiar şi pe stratul de gheaţă de pe întreaga suprafaţă a lacului, deoarece stratul are o grosime de aproximativ 8-9 centimetri, motiv pentru care bulele nu pot ieşi la suprafaţă.

Lacul Abraham nu este singurul din lume care are gaz metan. De exemplu, Lacul Baikal, cel mai adânc şi unul dintre cele mai reci lacuri din lume, abundă în gaz metan, iar Guvernul rus îl monitorizează din satelit. Aici se formează nişte cercuri perfecte, bizare, care pot fi văzute chiar din spaţiu.

Chiar însuşi Vladimir Putin, fostul preşedinte al Rusiei, a coborât în adâncurile lacului Baikal, la bordul unui minisubmarin, ca să vadă cu ochii lui zăcămintele de hidraţi de metan de pe fundul lacului. Este vorba despre un amestec de gheaţă şi metan cu aspect de cristale: apa cristalizată în formă sferică ţine captive moleculele de gaz metan din interior. Un metru cubic de hidrat de metan poate conţine până la 160 de metri cubi de metan, tocmai de aceea aceste zăcăminte sunt greu de exploatat.

Trecem de la gaz metan la milioane de...meduze. Da, există un lac populat de milioane de meduze uriaşe. Se află în Palau, pe insula Eil Malk din Micronezia. Fiind o zonă extrem de izolată şi neexploatată, în adâncurile lacului s-au perpetuat într-un ritm uimitor meduzele, care migrează dintr-o parte a lacului în cealaltă, o dată pe zi, într-un banc gigantic.

În Dominica (America Centrală) există un lac care fierbe tot timpul anului, temperaturile ajungând chiar şi la 100 de grade Celsius (în centrul său) şi la 70 - 90 de grade (spre marginea sa). Fenomenul este cauzat de activitatea vulcanică, motiv pentru care cel mai des fierbe. Lacul Boiling este situat în Parcul Naţional Morne Trois Pitons şi face parte din Patrimoniul Mondial protejat.

 

 

 

 

Irina B.

sursa foto: amusingplanet.ro

 

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: gaz metan, lac, lacul Baikal, lacul meduzelor, lacuri
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement