Lacul Snagov – la vânătoare de legende sau doar o pauză în program?

Home « Info « Lacuri

La câțiva kilometri de București se găsește o oază de liniște neobișnuită. Un loc de întâlnire unde s-au odihnit, retras și sfătuit multe persoane importante, iar toate acțiunile lor au avut implicații și consecințe cu relevanță istorică. Dacă mai adăugăm și numele Vlad Țepeș, deja locația se învăluie în mister. De ce? Îți povestim noi!

Lacul Snagov poate fi considerat ca destinație pentru o plimbare romantică de o zi, o escapadă de weekend cu prietenii, un loc pentru casa de vacanță sau o reședință pentru toată viața. Dacă mai adaugi multitudinea de sporturi nautice pe care le poți practica aici, de la pescuit la free-style windsurfing, poți fi sigur că ai toate ingredientele pentru relaxare, adrenalină și voie bună. Ba chiar mai mult, în sezonul cald, pe lacul Snagov se desfăşoară antrenamente şi chiar se organizează întreceri naţionale şi internaţionale de canotaj. În plus, aici există mai multe baze sportive şi sute de sportivi care s-au antrenat şi au concurat pe acest lac. Cu toate acestea, zona mai oferă ceva inedit: o culegere întreagă de legende, povești și mistere, care fascinează orice turist.

Izvoarele Lacului Snagov – legende despre somni uriașiName

Geomorfologic, Lacul Snagov s-a format în urma aluviunilor depuse de râul Ialomița, devenind astfel un liman fluviatil aluvionar. Lacul are o lungime de 16 km și o adâncime medie de 9 metri. Unul dintre misterele acestui lac este punctul cel mai adânc, de 80 de metri. Bătrânii spun că în această „groapă” erau cândva exemplare uriașe de somn.

Însuși Mihail Sadoveanu, frecvent vizitator al lacului, povestește despre această legendă în eseurile sale. Astfel, amatorii interesaţi de o partidă de pescuit sau temerarii care caută somnul uriaş trebuie să ştie că Lacul Snagov ascunde cel puţin 16 specii de peşti: oblete, roşioară, baloş, plătică, crap, caracudă, caras, lin, doua specii de guvizi, ţipar, biban, biban soare, ştiucă, şalău şi, bineînţeles, somn. Poveştile depănate de oamenii locului ne indică faptul că pe lacul Snagov, în stuful şi brădişul de la maluri şi de pe fundul lacului, au fost pescuite exemplare care reprezintă adevarate recorduri. Pescarii vorbesc de o plătică de 28 kg, somn de 90 şi 150 kg, crap de 32 kg, dar şi ştiucă de 16 kg.

Din vremuri demult apuse – misterul ctitorului

Studiile arheologice atestă că o populație relativ stabilă și-a așezat rosturile aici la începutul Neoliticului (6 - 5.000 i.Ch.), dar cu precădere în Epoca Bronzului, având în vedere uneltele și obiectele descoperite în special pe Insula Snagov. În Evul Mediu apar și primele mențiuni documentare despre satele din jurul Lacului Snagov. De fapt, majoritatea acestora au fost înființate oficial în secolele XIV - XV, ca o consecință a construirii Mănăstirii Snagov de pe insulă.

Un prim mister este autorul acestei construcții monahale, care constituie încă subiectul unor asidue dispute istorice. Se presupune că Mănăstirea Snagov a fost construită la începutul secolului XV, sub domnia lui Mircea cel Bătrân (1386 – 1418). Totuși, tradiția populară îl „nominalizează” pe Vlad Țepeș drept întemeietor legendar al mănăstirii. Cele mai noi descoperiri și cercetări demonstrează că Mănăstirea Snagov exista deja cu mai bine de 50 de ani înainte de domnia lui Vlad Țepeș (1456 - 1462).

De numele acestui locaș de cult se leagă și trista amintire a asasinării postelnicului Constantin Cantacuzino, boier de origine greacă care s-a dovedit extrem de binevoitor față de români și problemele lor. Victimă a unui complot, Cantacuzino a fost arestat în noaptea de 20 decembrie 1663 și dus la Mănăstirea Snagov, unde a fost legat de un stâlp interior și strangulat. Ordinul a fost dat de voievodul Grigore Ghica (1660 - 1664; 1672 - 1673), cel care a beneficiat de sprijinul deplin al lui Cantacuzino pentru înscăunare.

Mănăstirea Snagov – misterul mormântului lui Vlad ȚepeșName

Despre moartea lui Vlad Țepeș nu se cunosc prea multe, dar există câteva ipoteze. Ceea ce este sigur este faptul că i-a fost tăiat capul și dus la Constantinopol pentru că întreaga lume otomană să vadă că domnia voievodului înfricoșător se încheiase cu adevărat. Misterul este legat de corpul neînsuflețit al lui Țepeș. Majoritatea istoricilor consideră că a fost înmormântat în apropierea altarului Mănăstirii Snagov. Însă în 1932, după doi ani de cercetări, arheologul Dinu Rosetti, la ordinul Academiei Române, a cercetat Mănăstirea Snagov pentru a descoperi trupul lui Vlad Țepeș. Surpriza a fost descoperirea unor morminte jefuite din interiorul mănăstirii, un mormânt gol în fața altarului și un mormânt la intrarea în locașul de cult, cu un cadavru întreg. Niciuna din aceste variante nu au dus la elucidarea misterului.

Cum ajungi la Snagov ?

Oaza de liniște să găsește situată la numai 35 km nord de București. Ca să ajungi la destinație, alegi ieșirea nord spre DN1 și virezi la dreapta pe drumul județean 101B sau 101C, în funcție de destinația exactă pe care o căutați.

Dacă dezlegați vreunul din misterele care învăluie zona Snagov sau prindeţi monstrul din poveste, vă rugăm să contactați echipa Nautica. Aceste fiind spuse, aşteptăm să descoperim împreună legendele Lacului Snagov!

Sursa foto: wikipedia.org

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: Lacul Snagov, legenda, Vlad Tepes
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement