Lacul din mijlocul deșertului (foto)

Home « Info « Lacuri

Trecem de la destinații exotice la construcții naturale unicat! Lacul Crescent din China! O minune a naturii, care a supraviețuit trecerii anilor în mjlocul unui deșert populat cu oameni, atrăgând anual milioane de turiști. Cum „supraviețuiește” temperaturilor fierbinți și cât de impresionant este? Fiți atenți pentru că imaginile vă vor lăsa cu gura căscată!

Lacul Crescent se află la 6 kilometri de periferia orașului Dunhuang, din vestul Chinei, fiind o oază incredibilă din deșertul Gobi. Cunoscut sub numele de Yueyaquan în limba chineză, lacul are formă de semilună și e o atracție turistică majoră având alături unul dintre templele budiste. Desemnat un site Patrimoniului Mondial, lacul seacă constant din 1970, iar acum are aproximativ o treime din dimensiunea originală.

Între lună și deșert

Doar în ultimele trei decenii lacul a scăzut mai bine de 25 de metri. Motiv pentru care, anul acesta, guvernul chinez a luat măsuri pentru a antica zonă intactă, vrând să retabilească adâncimea lacului la nivelurile anterioare. Lacul Crescent - Yueyaquan în chineză – înregistra în 1960 o adâncime medie de 4 - 5 metri, iar adâncimea maximă ajungea chiar și la 7,5 metri. În ultimii 30 de ani, adâncimea a scăzut continuu, la ora actuală existând riscul dispariției lui.

La începutul anilor 1990, lacul a ajuns să aibă dimensiunea de 5.500 m2, iar adâncimea medie era de 0,9 metri, iar maxima de 1.3 metri. În 2006, guvernul local, cu ajutorul guvernului central, a început să umple lacul și să restabilească adâncimea acestuia. De atunci, lacul a devenit o atracție turistă importantă a zinei, fiind anual populată de turiști care aleg plimbări cu cămila și expediții cu autoturisme 4x4.

Un oraș antic, amenințat de modernism

Deșertul Gobi și Lacul Crescent din Dunhuang sunt considerate unele dintre cele mai prețioase bijuterii ale Chinei. Însă, la ora actuală orașul antic este amenințat de modernism. Construcția unui baraj, în urmă cu trei decenii, menit să ajute agricultra locală, combinată cu o dublare a populației, au suprasolicitat sistemele hidrologice ale deșertului. Mărirea populației a dus la consumul intens de apă subterană, de altfel singura sursă de apă potabilă a orașului, care se împuținează pe zi ce trece. Motiv pentru care autoritățile sunt pe care să modernizeze zona cu sisteme hidrologice, care vor sfărâma naturalețea antică a zonei.

Gina Rotaru

Foto: interestingengineering.com

Publicat in: decembrie 2012
Inapoi la categoria «« Info

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement