Lacul cu pete multicolore! (foto)

Home « Info « Lacuri

Credeați că există un lac cu pete multicolore? Ei bine, dacă nu, căscați bine ochii, pentru că ce veți vedea, vă va lăsa cu gurile căscate! Un lac din apropierea orașului, Osoyoos, din British Columbia, este plin cu pete de aproape toate culorile! Și, culmea, lacul este natural! Motiv pentru care atrage anual milioane de turiști din întreaga lume! Cum poate exista o asemenea minune a naturii? Ei bine, sunt câteva secrete mici...

Spotted Lake are o concentrație foarte mare de minerale precum sulfat de magneziu, sulfat de sodiu și calciu. De asemenea, lacul conține și concentrații ridicate de alte opt monerale precum și unele doze mici de argint și titan! Iar pe timp de vară, la temperaturi ridicate, marea majoritate a acestor minerale se evaporă, lăsând în urma lor mari „pete” de minerale! Așa apare minunatul peisaj natural!

Pete multicolore, folosite drept muniție

În funcție de compoziția minerală existentă în acel loc, petele care ies la suprafață pot fi de culoari alb, galben pal, verde, albastru sau movaliu. Petele de culoare se formează, în principal, din sulfat de magneziu, care se cristalizează pe timp de vară. Când ajung la suprafața apei, mineralele își întăresc forma și așa apar cercurile colorate, care nu se lipesc unul de celălat, ci formează „alei” naturale de apă.

Sursa de sănătate și... muniție

În timpul Primului Război Mondial, mineralele din lac au fost recoltate pentru fabricarea miniției. Muncitorii chinezi susțin că ar reușit să extragă, de pe suprafața lacului, peste o tonă de săruri minerale, ele fiind transportate la fabricile din muniții situați în estul Canadei. Cunoscut sub numele de Kliluk de băștinașii din Valea Okanagan, lacul este un loc sacru și cultural, al cărui potențial de exploatare comercială a generat recent multe controverse Calitatea terapeutică a apelor este recunoscută de milenii, indienii nativi folosind noroi din apele lacului pentru a se vindeca de dureri și boli.

Loc sacru privat

Inițial, lacul a aparținut familiei Ernest Smith. În 1979, familia a încercat să construiască un centru spa lângă lac, însă localnicii au încercat să îl cumpere, pentru a păstra locul sacru și natural. Afacerea s-a încheiat după 20 de ani de negocieri, la sfârșitul lunii octombrie 2001, când oamenii au cumpărat 22 de hectare de teren pentru un total de 720.000 dolari. Localnicii au plătit 150.000 dolari, iar diferența a fost achitată de Departamentul Indian de Afaceri. Astăzi, lacul este înconjurat de un gard imens, pentru a ține oamenii la distanță. Cu toate acestea, el poat fi admirat de pe autostradă. Din păcate, nu poate fi și vizitat!

Gina Rotaru

Foto: www.amusingplanet.com

Publicat in: decembrie 2012
Etichete pentru acest articol: lacuri
Inapoi la categoria «« Info

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement