Lacul cu bule de greață (foto)

Home « Info « Lacuri

Fantome din adâncuri, sunete misterioase și bule de aer, care încearcă să iasă la suprafață! Nu este regia unui film horror, ci... Lacul Avraam din Canada. Lacul în care se petrece unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale naturii, devenind o țintă pentru fotografii profesioniști, chiar și cu experiență! Motivul principal: bulele de aer, ținute captive în mijlocul gheții...

V-am încurcat? Lacul Avraam este artificial și are bule de aer sub suprafața de gheață. Acestea sunt numite de localnici: bule de gheață sau bule înghețate. De-a lungul timpului, localnicii au dat vina pe fantome pentru acest fenomen bizar, însă, odată cu venirea specialiștilor în zonă, misterul a fost deslușit! Ce se întâmplă de fapt în adâncurile lacului?

Plante active, ținute captive

Lacul Avraam Lacul este un lac artificial, aflat pe râul Saskatchewan, din nord-vestul Alberta, Canada. Lacul a fost creat în 1972, odată cu construcția barajului de la Bighorn, și numit după Sila Avraam, un locuitor de pe valea râului Saskatchewan, în secolul al XIX-lea. Vara, lacul este ca oricare altul, însă iarna, acesta se umple de bule de aer, sub pojghița de gheață, de la suprafață. Motivul principal?

Plantele de pe fundul lacului eliberează gaz metan, iar acesta se tranformă în bule de greață, în timp ce se apropie de suprafața lacului, din cauza temperaturilor din ce în ce mai scăzute. Temperaturi care pot ajunge chiar și la -30 de grade Celsius. Stratul de gheață de pe întreaga suprafață a lacului are o grosime de aproximativ 8-9 centimetri, motiv pentru care bulele nu pot ieși la suprafață.

Atracție pentru turiștii patinatori

Grosimea și pemperatura extrem de scăzută transformă lacul într-o zonă perfectă pentru patinaj. Cu toate acestea, turiștii se opresc doar la a admira bulele de greață și frumsețea peisajului. Nu de alta, dar crăpăturile din gheață îți dă fiori, iar temperatura aerului este mult prea rece pentru un astfel de sport. Gheața de pe suprafața lacului este plină de fisuri, care vin parcă de pretutindeni. Însă, nu există pericolul de a se sparge, spun experții. Stratul este mult prea gros!

Cu toate acestea, sentimentul de a păși pe gheață crăpată, sunetele bulelor, care încearcă să iasă la suprafață, și întunericul de pe lacului, îți poate da fiori mai reci decât temperaturile de afară. Motiv pentru care, puțini se încumetă să pășească la o astfel de aventură, darămite la a practica patinajul artistic... Tu ai face-o?

Gina Rotaru

Foto: www.amusingplanet.com 

Publicat in: ianuarie 2013
Etichete pentru acest articol: lac greata, lac termal, lacuri, lacuri ciudate, lacuri Romania
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement