Izvorul de inspirație al poeților chinezi, acum în patrimoniul UNESCO

Home « Info « Lacuri

Poporul chinez continuă să uimească prin ceea ce are de oferit lumii întregi și să sfideze de cele mai multe ori inclusiv natura, cum este și cazul Lacului Hangzhou. Acest paradis a fost creat de om din pasiunea chinezească pentru peisagistică și recreere. La cea de-a 35-a sesiune UNESCO World Heritage din iunie 2011, Lacul Hangzhou a intrat pe lista siturilor protejate.

Situat pe malul râului Qiantang, la aproximativ 180 de kilometri distanță de Shanghai, lacul este o zonă de liniște unde elementul urban se transformă într-o umbră nordică. În celelalte trei zări, lacul este înconjurat de păduri, iar siluetele pagodelor și ale podurilor chinezești oferă adevărata atmosferă de relaxare.

Din fotografiile realizate la fața locului, se pare că aici timpul are alte dimensiuni, iar graba, grijile cotidiene și aglomerația chinezească nu au descoperit încă acest loc. Lacul a fost sursă de inspirație pentru poeți, savanți sau artiști chinezi începând cu secolul IX, mai exact prima mențiune a fost în timpul Dinastiei Tang (618-907).

Astăzi, situl are numeroase temple, pagode, pavilioane, grădini și arbori ornamentali, diguri și insule artificiale. Și cum să nu te inspire un loc atât de frumos unde arhitectura și natura sunt într-o comuniune perfectă. Numeroși poeți au scris despre fuziunea dintre om și natură, iar UNESCO a fost impresionat de complexitatea rimelor și a mesajelor transmise de aceștia prin operele lor. Astfel, UNESCO a considerat poezia ca simbol cultural un criteriu important pentru decizia de a trece Lacul Hangzhou în patrimoniul său. Bineînțeles, filosofia buddhistă care armonizează cu toată peisagistica locației și celelalte lucrări artistice inspirate de frumosul lac au fost puncte de luat în considerare de experții UNESCO.

Echipa Nautica îți prezintă într-o galerie foto 5 locuri care îți taie respirația pe Lacul Hangzhou:

1. Primăvara surprinsă pe Digul Su

Localnicii spun că Digul Su oferă cel mai spectaculos peisaj al Lacului Hangzhou. Digul măsoară 2.8 kilometri, iar primăvara este acoperit în întregime de florile de piersic și sălcii sălbatice. 

2. Spectacolul lotușilor din Crooked Courtyard

Zona este acoperită în întregime de lotuși a căror parfum puternic te îmbată chiar și fără consum prealabil de alcool. Însă aici găsim o veche cramă, ceea ce i-a furnizat numele locației, iar localnicii spun că vinul savurat și parfumul de lotus este atât de puternic, încât poate deveni toxic. Din păcate sau nu, crama a fost închisă pentru a evita eventualele incidente neplăcute. 

3. Locația Melting Snow de pe Broken Bridge

Legenda spune că pe Broken Bridge (n.trad. Podul Rupt), podul care nu este în realitate rupt, doi îndrăgostiți, Xu Xian și o tânără fecioară, s-au întâlnit și s-au îndrăgostit nebunește. Astfel, podul s-a transformat în locația preferată de îndrăgostiții care ajung aici și știu povestea.

Totodată, numele podului are legenda lui. La începutul primăverii, când zăpada începe să se topească, una din părțile podului este umbrită, iar diferența dintre cele două părți perfect simetrice dă impresia unei rupturi, așa cum îi sugerează și numele.

4. Apusul soarelui peste Pagoda Leifeng

Orice apus este un spectacol, dar aici spectacolul are spiritualitate proprie.

5. Cele trei oglinzi ale Lunii (Three Pools Mirroring the Moon)

Cele trei pagode de piatră în miniatură, care pot trece drept balize, au fost construite acum 800 de ani. La festivalul care are loc la mijlocul toamnei, pagodele sunt „accesorizate” cu lumânări, iar efectul vizual al apei creat de acestea este incredibil.

Cu toate că nu suntem cei mai în măsură să caracterizăm un loc ca fiind cel mai frumos din lume, dar cu siguranță acesta se încadrează în top, acum când și UNESCO confirmă acest fapt. Voi ce spuneți? Ne recomandați altceva?

Sursa foto: www.chinahighlights.com

Lacuri

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: Hangzhou, lac, Unesco
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement