Exista in lume un lac care pietrifica vietuitoarele

Home « Info « Lacuri

Lacul Natron, poziţionat în partea nordică a Tanzaniei, în apropierea graniţei cu Kenya, este un lac de sare populat de o singură specie de peşte, "Alcolapia alcalica", care s-a adaptat la condiţiile apei. Celelalte vieţuitoate care se aventurează să se aşeze pe apă sau să înoate deasupra lui sunt transformate, la propriu, în adevărate statui.

Deşi pare greu de crezut că există un asemenea loc care "pietrifică" vieţuitoarele, lacul Natron este cât se poate de adevărat! Se "hrăneşte" din râul Ewaso Ng’iro (situat în apropiere), dar şi din izvoarele termale bogate în minerale. Adâncimea lacului este mică, de aproximativ 3 m, iar lăţimea variază în funcţie de nivelul apei şi nivelul de evaporare, fapt care determină concentraţii mari de sare şi carbonat de sodiu.

Totuşi, de ce se întâmplă asemenea lucruri ciudate? Pentru că în majoritatea timpului, mediul înconjurător este uscat şi temperaturile din lac ajung până la 50 de grade Celsius, iar când plouă, alcalinitatea lacului poate atinge un pH de 9-10.5 (aproape la fel de alcalin ca amoniacul). Practic, animalele care ating apa sunt calcifiate!

Nici numele lacului nu a fost ales întâmplător, acesta având o semnificaţie care denotă exact ceea ce se întâmplă cu adevărat. Natronul este un mix natural între carbonat de sodiu decahidrat (Na2CO3.10H20) şi bicarbonat, împreună cu mici cantităţi de sulfat de sodiu şi sare. Această substanţă a ajuns aici din cauza erupţiilor vulcanice acumulate din apropiere.

Se pare că păsările sunt cele mai atrase de acest lac, în special flamingo, pentru că, aici, salinitatea determină dezvoltarea microorganismelor iubitoare de sare. Interesant este că, în urma fotosintezei, pigmentul roşu din cianobacterie produce un roşu puternic în zonele secate ale lacului, iar în zonele cu ape mici produce o nuanţă de portocaliu.

Lacul Natron este catalogat drept un lac înfricoşător, însă tot mai mulţi fotografi îl vizitează tocmai pentru această calitate înfiorătoare. Nuanţele de portocaliu, în contrast cu coloritul păsărilor flamingo "împietrite" sunt ceea ce denumesc fotografii "instantanee inestimabile".

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com

Publicat in: octombrie 2013
Etichete pentru acest articol: lac, lacul Natron, pasari flamingo, pesti
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement